IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-точният анализатор на китайските борси очаква спад и през 2011

Цените на акциите в Китай може да се понижат за втора поредна година, докато централната банка вдига лихвените проценти, за да укроти инфлацията

11:16 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-точният анализатор на китайските борси очаква спад и през 2011

Цените на акциите в Китай може да се понижат за втора поредна година, докато централната банка на страната вдига лихвените проценти, за да укроти инфлацията. Това е прогнозата за 2011 на Джан Кун, стратег на брокерската къща Guotai Junan Securities, който най-правилно прогнозира спада на китайските борсови индекси през 2010 г., пише Bloomberg.

„Отново няма да има повишение“, посочва Джан, чиято базирана в Шанхай брокерска компания е най-голямата в страната по размер на своите приходи. „Инфлацията е най-големият риск. Правителството ще продължи да затяга политиката“, допълва той в интервю за Bloomberg.

Guotai Junan Securities единствена сред големите брокерски къщи в Китай прогнозира спад на китайските индекси през 2011. От Citic Securities, която е най-голямата брокерска къща в Китай, очакват повишение от 25% на водещия китайски индекс Shanghai Composite. От финансовия посредник Shenyin & Wanguo Securities, чието анализаторско звено е определено като най-влиятелното в страната от списанието New Fortune, също очакват повишение от поне 25 на сто.

Единствената друга голяма брокерска къща в Китай, която също прогнозира правилно спада на индексите през 2010 - China International Capital, също очаква ръст в цените на акциите през тази година.

Водещият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 14% през 2010 г. до 2 808,08 пункта, което го направи най-лошо представящия се индекс сред 10-те най-голема пазари в света, по данни на Bloomberg. Правителството нареди на банките да заделят повече резерви на шест пъти и на два пъти повиши лихвените проценти в страната през миналата година, за да овладее инфлацията след рекордното увеличение на кредитирането и на цените на имотите.

Централната банка ще продължава да увеличава лихвените проценти, за да смъкне инфлацията до ниво от около 4% през тази година, след като през ноември тя стигна 28-месечен връх от 5,1%, смята Джан Кун. Той правилно предвиди спада с 27% на Shanghai Composite през първата половина на миналата година, малко преди централната банка на Китай да започне да вдига лихвените нива.

Инвеститорите Марк Мобиус и Дзин Улрих, която е председател на подразделението за китайски акции и облигации на JPMorgan, очакват повишение на цените на китайските акции, защото смятат, че правителството ще успее да задържи инфлацията под контрол.

Китай засега изостава от останалите азиатски страни, които предприеха по-рано стъпки за повишаване на лихвените си проценти от рекордно ниските им нива. Индия вдигна основния си лихвен процент шест пъти през 2010, а Малайзия - три пъти. Тайван започна да увеличава лихвите си през юни, а Южна Корея – през юли.

Сред брокерските къщи, които не са китайски, JPMorgan очаква 20% ръст, а Deutsche Bank – 15%.

Строителните предприемачи бяха най-губещите компании на борсата в Шанхай през последното тримесечие на 2010 година. Китайският борсов индекс, който обединява акции на банки и компании за недвижими имоти, се понижи с 27% през миналата година, което е най-много сред десетте индустриални групи в индекса CSI 300, включващ акции от фондовите борси в Шанхай и Шънджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още