IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония мобилизира военните си сили след земетресението

Японската централна банка обеща да гарантира финансовата стабилност в страната, а петролът поевтиня силно до под 100 долара за барел

15:44 | 11.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Земетресението нанесе тежки поражения в североизточна Япония. Снимка: Ройтерс</p>

Земетресението нанесе тежки поражения в североизточна Япония. Снимка: Ройтерс

Японският министър-председател Наото Кан съобщи, че мобилизира силите за отбрана на страната, а централната банка на Япония обеща да гарантира финансовата стабилност след земетресението с магнитуд 8,9 по Рихтер край бреговете на японския град Сендай днес, което нанесе тежки щети по източното крайбрежие на Япония.

„Призовавам гражданите да действат спокойно”, заяви Кан заяви пред репортери в Токио след свикването на аварийния екип за реагиране при бедствия, предава Bloomberg. „Силите ни за отбрана вече са мобилизирани в различни места. Правителството прави всичко по силите си за минимизиране на щетите”, заяви той, посочвайки, че щетите са широко разпространени.

Цената на петрола се понижи рязко, след като няколко японски рафинерии затвориха заради най-силното земетресение в света за последните повече от шест години. Индексите в Азия се понижиха силно в днешната сесия, като червената вълна се пренесе и на европейските борси, причинявайки разпродажби най-вече при застрахователните компании.

Японската централна банка създаде комитет за спешни задачи и заяви, че ще направи всичко възможно да осигури достатъчно ликвидност. През февруари банката даде по-оптимистични прогнози за икономиката, посочвайки, че вече се възстановява от свиването през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Заради очаквания, че земетресението в Япония ще забави икономическото възстановяване на страната, цената на петрола падна с 3% до под 100 долара за барел. За това помогнаха също слабите икономически данни от САЩ през тази седмица и понижението на кредитния рейтинг на Испания, което върна на преден план проблемите с дълговата криза в Европа.

От министерството на финансите от Япония посочиха, че все още е прекалено рано, за да се оценят икономическите последици от природното бедствие.

Телевизионни кадри на японската държавна телевизия NHK показаха днес в реално време как цунами поразява североизточните части на страната, а летищата в района на Нарита, който е важен международен терминал, бяха затворени.

Най-големият автомобилен производител в света Toyota затвори три свои завода, а няколко от големите петролни рафинерии в страната бяха обхванати от пожар.

Филипините, Тайван, Индонезия и Чили са сред 20-те страни, които се намират под заплахата от силно цунами заради земетресението, след като североизточното крайбрежие на Япония бе погълнато от водното бедствие.

Японската йена поскъпва силно с повече 1% срещу щатския долар, еврото, британската лира, канадския долар и швейцарския франк в днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
mgeshev
преди 13 години
Имам приятел японец, който живее в Южна Япония и каза, че там нямат проблеми. Дано всичко това да приключи скоро, че много хора загинаха вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още