IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's не предвижда понижение на рейтинга на Япония заради земетресението

Причината е, че рейтинговата агенция не очаква дългосрочни негативни последствия за японската икономика

12:54 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span lang="bg-BG">Служители чакат извън офисите си в Токио след земетресението. </span><i><span lang="bg-BG">Снимка: БТА</span></i></p>

Служители чакат извън офисите си в Токио след земетресението. Снимка: БТА

Последствията от разрушителното земетресение в Япония, станало рано тази сутрин, „по-скоро няма да имат значителни последствия“ за националния кредитен рейтинг на страната. Това се казва в съобщение на рейтинговата агенция, цитирано от Итар-Тасс.

От съобщението става ясно, че Moody's не очаква дългосрочни негативни последствия за японската икономика от най-мощното в историята на страната земетресение със сила 8,9 по скалата на Рихтер.

Японски корпорации спират работата на свои заводи в района на земетресението, засегнало най-вече североизточното крайбрежие на Япония, съобщава агенция Киодо.

Епицентърът на земетресението, засегнало част от японското крайбрежие, се намира на 373 км от Токио, на дълбочина 24 км. След първия и най-силен трус са последвали още няколко също силни труса, всички със сила над 6 по скалата на Рихтер, като най-силният от вторичните трусове е бил с магнитут 7,1, а епицентърът на един от вторичните трусове е установен само на 67 км от столицата Токио. 

Автомобилният концерн Nissan съобщава за възникване на пожари в негови заводи в префектурите Фукушима и Точиги. Прекратили са работа 4 завода на компанията. Toyota е преустановила работата също на 4 свои завода. Гигантът в електротехниката Sony е спрял работа на 6 свои завода в префектурите Мияги и Фукушима.

В зоните, засегнали земетресението, цари хаос, съобщават очевидци, цитирани от международни агенции. Досега не се съобщава за проблеми с реакторите на атомните електроцентрали на Япония.

Токио пострада от изключително мощното земетресение, а върху японското крайбрежие връхлетя цунами.

Има проблеми с мобилните комуникации в столицата, по много от линиите на токийското метро влаковете няма да се движат до утре, работата на летищата е парализирана.

Крайбрежните градове бяха връхлетени от цунами. Телевизиите показват как вълнàта помита автомобили от улиците, преобръща катери и яхти в пристанищата, в някои сгради са наводнени първите етажи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още