IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има изтичане на радиация от повредения ядрен реактор в Япония*

От правителството уверяват, че нивата на радиация са ниски

15:34 | 12.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Има изтичане на радиация от повредения ядрен реактор в Япония*

Повреденият вследствие на земетресението в Япония реактор на ядрената централа Фукушима изпуска радиация, като от правителството уверяват, че нивата на радиация са ниски, предаде Ройтерс.

По-рано в централата избухна експлозия, която разруши стените и покрива на блока.

По оценки на японски медии броят на загиналите е най-малко 1300, посочва още Ройтерс.

Главният секретар на японския кабинет Юкио Едано обяви, че няма голяма промяна в нивото на радиация след експлозията, тъй като тя не е станала вътре в контейнера на реактора.

По-рано днес беше наредена евакуация в радиус на 20 км от централата.

Експлозията в блока е станала, докато операторът на централата Tokyo Electric Power се е опитвал да намали налягането в реактора.

По-рано днес операторът изпусна малко количество – по собственото му твърдение, радиоактивна пара, за да се намали налягането, като беше обявено, че опасността от това е минимална, тъй като десетки хиляди хора вече бяха евакуирани от района.

Междувременно нов трус трус с магнитуд 6 по предварителни оценки беше регистриран във Фукушима в 13.15 ч. по Гринуич, предаде Ройтерс, като цитира японската телевизия Ен Ейч Кей.

*Информацията е допълнена в 16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
Как да ви кажа - ядрените реактори са подкритични. Така за неконтролируема (мисля че се има предвид верижна) ядрена реакция и дума не може да става. Случаят в Чернобил е малко по-различен, защото централата е имала двойно преднзначение и е използвана за обатяване на плутоний. Именно това е довело до проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
andro1234
преди 13 години
Според експерти от Германия (университет Дармщад и център за ядрена енергетика Германия), цитирани от телевизия N24, до момента, не е изяснено, какво точно се е случило в АЕЦ Фукушима 1, поради недопускането на хора(потвърдена опасност от облъчване - 12,03,2011) и липса на официално изявление от страна на правителството на Япония. Самите учени непрекъснато изтъкват, че евентуален взрив на реактор би бил един от хилядите възможни сценарии. Според руски и български експерти, до момента има предпоставки, но няма реално условие за експлозия на реактор. Що се отнася до охлаждането на АЕЦ Козлодуй - то се осъществява и с помощта на течението на река Дунав и при евентуална авария (подобна на тази от 1992 - 1993) самият процес на охлаждане не спира (в БГ варианта).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 13 години
всички реактори в района са ИЗКЛЮЧЕНИ в рамките на 2-3 мин след началото на земетресението и оттам на сетне борбата е да се охлади проблемният реактор (Unit 1) т.е. да спаси от стопяване (за последваща употреба)=> съответно всякакви Чернобилски сценарии са само в главите на некомпетентни журналисти(няма по добра новина от лошата новина) и ( вече предубедени) зелени [които сега естествено ще започнат да подскачат с/у ядрената енергетика]случилото се ДОКАЗВА сигурността на този тип дизайн реактор ( BWR - подобен на Козлодуйския, PWR който е още по сигурен) - и то с реактор проектиран преди 45 г ... при изключително тежко/рядко събитие опасността от радиоактивната пара е за работещите в АЕЦa ,не толкова за населението освен в най непосредствената околност и нормално като презастраховка да евакуират веднага околните 20 км..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Velina_Tomova
преди 13 години
Други елементи са, не самия реактор. Според японските информационни агенции, ситуацията е овладяна горе-долу, взрив на самия реактор няма, правят постъпки за охлаждане с морска вода. За радиацията нека говорят специалистите, че в тази сфера слуховете са повече от вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
В крайна сметка, корпусът на реактора или други механични елементи са разрушени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още