IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аварията в АЕЦ Фукушима може да е засегнала ядрата на реакторите

Ново земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разтърси Токио, но борсовите индекси се повишиха за първи път през последните пет сесии

10:23 | 16.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 9pt;">Облакът от бял дим над АЕЦ Фукушима. </span><i><span style="font-size: 9pt;">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Облакът от бял дим над АЕЦ Фукушима. Снимка: Ройтерс

Пожари и силни вторични земни трусове удариха отново вече засегнатата от авария атомна централа Фукушима, докато японските власти се борят да предотвратят ядрена катастрофа в страната. 

От изявление на правителството стана ясно, че горивните пръти в два от шестте реактора на АЕЦ Фукушима може да са повредени заради високите температури в реакторите вследствие от експлозиите и пожара, пише Bloomberg.

Облаци от бял дим и пара започнаха да се издигат от площадките на два от реакторите днес в 10 ч. местно време (3 ч. българко време) и да се разнасят над вътрешността на страната.

Главният секретар на министерския съвет в Япония Юкио Едано заяви, че нивата на радиация в централата са се увеличили по това време, но след това са спаднали.

Около 70% от ураниево-плутониевите горивни пръти в първи реактор в АЕЦ Фукушима и една трета от горивните пръти във втори реактор може да са били увредени, посочиха от енергийната компания Tokyo Electric Power, която е оператор на АЕЦ Фукушима.

„В момента проучваме причините за дима”, заяви Юкио Едано на пресконференция в Токио днес. „Въпреки че това може да има или да няма връзка, нивото на радиация в близост до Фукушима се колебае значително и е в рамките на параметрите, които могат да окажат въздействие върху хората.”

Равнищата на радиация в реактор номер 4 възпрепятстваха усилията на специалистите за потвърждаване на това, че пожарът, който избухна тази сутрин, е било погасен ден, след като имаше подобен пожар в същия реактор.

Министър-председателят на Япония Наото Кан каза вчера, че опасността от нови изтичания на радиация от централата, която се намира на около 240 км северно от Токио, се е увеличила.

От най-голямата АЕЦ в Япония обявиха вчера, че предпазната камера на реактор № 2 може да е била увредена след взрива и е възможно да има изтичане на радиация.

Около 50 специалисти остават в централата, за да се борят с авариите в различните реактори. Те бяха временно евакуирани тази сутрин, когато бяха открити опасни нива на радиация, но сега са се завърнали в централата.

Последните инциденти дойдоха след взрив в реактор № 3 на 14 март след натрупването на водороден газ и подобна експлозия в реактор № 1 на 12 март.

На около 140 хиляди души в радиус от 20 до 30 километра от атомната централата е наредено да останат по домовете си и да не излизат навън. Тежкото земетресение с магнитуд 9 по скалата Рихтер и последвалото го унищожително цунами доведоха до най-тежката криза в Япония от годините на Втората световна война, заяви вчера японския премиер Наото Кан.

Повече от 450 вторични труса последваха главния трус от 11 март, а днес ново земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разтърси Токио. Епицентърът е бил на около 96 км от японската столица и засега опасност от цунами няма.

След четирите поредни губещи сесии основният борсов индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 се повиши с 4,5% днес. В първите две сесии през тази седмица Nikkei 225 загуби 17% от стойността си на фона на тежките последици от бедствията, сполетели страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
john.doe
преди 13 години
Японците от Тепко са си май доста големи мошеници и спестяват и са спестявали информация на света за проблеми. Щом е боядисано значи е ново - важен казармен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още