IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният сектор понижи азиатските индекси

Най-силни бяха разпродажбите на акции при японските производители на автомобили и авиокомпаниите заради поскъпването на петрола

11:41 | 11.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Транспортният сектор понижи азиатските индекси

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха в първата за тази седмица търговска сесия, след като поскъпването на петрола поднови опасенията, че скъпите суровини ще навредят на възстановяването на световната икономика.

Най-големи бяха разпродажбите при японските производители на автомобили, след като инвестиционната банка Citigroup понижи оценката си за сектора, както и при авиопревозвачите, пише Bloomberg.

Поскъпването на петрола и влошените перспективи пред авиосектора понижиха с 2,6% акциите на корейската авиокомпания Korean Air Lines и с 3,2% книжата на най-големия австралийски авиопревозвач Qantas Airways.

В същото време поскъпването на металите и петрола подкрепи акциите на минните и енергийните компании.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific остава почти без изменение в днешната сесия, след като промени многократно посоката си на движение. Индексът, който обединява около 1000 компании от десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, приключи с повишения изминалите три седмици, но все още остава под нивата си в края на 2010 г.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,5% до 9 719,70 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,6% до 4 971,20 пункта, воден от добивните компании. Икономическите данни за Япония от днес показаха, че поръчките за производство на машинни части в страната са намалели с 2,3% през февруари.

Това е първият им спад през последните три месеца и се очаква да се задълбочи още заради тежките последици от природните бедствия, сполетели Япония на 11 март.

На отрицателна територия приключи и сесията в Хонконг, където Hang Seng загуби 0,4% до 24 296,30 пункта, докато широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,2% до 3 023 пункта. Излезлите през уикенда статистически данни за търговското салдо на Китай показаха, че страната е излязла на дефицит за първото тримесечие, което се е случило за последно преди седем години.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 0,8% през тази година и изостава в представянето си в сравнение с широкия щатски индекс S&P 500 и общоевропейския Stoxx Europe 600, които са се повишили с 5,6% и 2,1% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още