IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия записаха първата си печеливша сесия за седмицата

Акциите на HTC поскъпнаха, след като стана ясно, че таблетният й компютър Flyer излиза на пазара в Европа следващия месец

12:27 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион отбелязаха първата си печеливша сесия за тази седмица, подкрепени от доброто представяне на японските автомобилни компании.

Повод за това стана изказване на инвестиционната компания Nomura Holdings, че акциите им са „препродадени”, след което книжата на Honda поскъпнаха с 3,3%, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,7% до 135,81 пункта, след като промени на няколко пъти посоката на движение. MSCI Asia Pacific обединява 1000 публични дружества от десет азиатски борси, Австралия и Нова Зеландия.

Индексът расте през последните три седмици, след като много японски компании обявиха, че ще възобновят производствения си процес, който бе прекъснат от природните бедствия, които връхлетяха Япония на 11 март.

Добре се представиха не само японските, но и южнокорейските автомобилни компании, след като се засилиха очакванията, че ще спечелят пазарни позиции заради проблемите на Toyota с набавянето на части след най-тежкото земетресение в историята на Япония.

На борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,9% до 9 641 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,3% до 4 911 пункта. Икономическите данни за региона от днес показаха, че в Австралия потребителското доверие се е повишило през април, а в Япония цените на едро са ускорили темпото си на ръст до 2% на годишна база през март.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite скочи с 1% до 3 050 пункта, а в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,7% до 24 135 пункта. На положителна територия завърши и сесията в Тайван, където Taiex добави 0,6% до 8 780 пункта.

Акциите на тайванския производител на смартфони HTC поскъпнаха с 2,2%, след като стана ясно, че таблетният компютър на компанията Flyer ще излезе на пазара в Европа през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още