IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета губеща сесия за азиатските борси

Поевтиняването на петрола и металите донесе загуби на енергийните и минните компании

12:38 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трета губеща сесия за азиатските борси

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион понесоха загуби за трета поредна сесия днес в унисон с червената вълна, която заля вчера финансовите пазари в САЩ и Европа.

Повод за това стана решението на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s да намали оценката си за перспективата пред щатския държавен дълг на отрицателна.

Това е знак, че най-голямата икономика в света може да изгуби скоро своя най-висок инвестиционен рейтинг.

Поевтиняването на петрола и металите донесе загуби на енергийните и минните компании, а най-губещи сред акциите в състава на регионалния индекс MSCI Asia Pacific станаха тези на японската автомобилна компания Toyota, пише Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 1,2% до 9 441,03 пункта, след като стана ясно, че през март нагласите на японските домакинства за икономиката значително се влошават. S&P/ASX 200 отстъпи с 1,4% до 4 793,30 пункта, воден от добивните компании.

Акциите от технологичния сектор също поевтиняха, след като финансовите резултати за първото тримесечие на най-големия производител на аналогови чипове в света – щатската Texas Instruments, се оказаха по-слаби от пазарните очаквания.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite потъна с 1,9% до 2 999,04 пункта, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,3% до 23 520,60 пункта. Икономическите данни за Китай показаха, че преките чуждестранни инвестиции в страната са нараснали с 33% през март до 12,5 млрд. долара. В рамките на първото тримесечие отбелязаният ръст е от 29% на годишна база.

Междувременно банката HSBC публикува индекса си за бизнес активността във фабричния сектор на страната, който остава на ниво от 51,8 пункта за втори пореден месец през април.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с понижение от 1,2% до 134,06 пункта в днешната сесия, като се намира с 1,5% под нивата си от края на 2010 г. В същото време щатският индекс S&P 500 се е повишил с 3,8%, а в Европа Stoxx Europe 600 е добавил 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още