IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Южна Корея удариха нови рекордни нива

Първата за седмицата борсова сесия в Азия обаче премина под знака на предимно негативните настроения

12:40 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Валутни дилъри от Korea Exchange Bank пред електронно табло, показващо нивата на Kospi. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Валутни дилъри от Korea Exchange Bank пред електронно табло, показващо нивата на Kospi. Снимка: Ройтерс

Водещият борсов индекс в Южна Корея Kospi удари рекордно високи нива в днешната сесия в резултат от засиления интерес на чуждестранните инвеститори към корейските акции.

Най-силно на борсата в Сеул се представиха автомобилните компании, начело с Hyundai и Kia, заради очаквания, че ще засилят пазарните си позиции благодарение на затрудненията, които изпитват в момента японските им конкуренти след тежкото земетресение на 11 март.

Като цяло първата за седмицата борсова сесия в азиатския регион обаче измина под знака на предимно негативните настроения заради разочароващите отчети на Acer и Reliance Industries за първото тримесечие, пише Bloomberg.

Акциите на вторият по големина производител на ноутбуци в света Acer поевтиняха с 3,1% на борсата в Тайпей. Нетната печалба на компанията за първото тримесечие е намаляла с 64% в сравнение със същия период на 2010 г. до 42 млн. долара.

Книжата на Reliance Industries паднаха с 3% на борсата в Мумбай, след като увеличението на печалбата на индийската петролна компания с 14% до 1,2 млрд. долара в първите три месеца на годината не отговори на пазарните прогнози.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,3% до 138,46 пункта при слаб изтъргуван обем в азиатския и тихоокеанския регион като цяло. Фондовите борси в Австралия, Хонконг и Нова Зеландия бяха затворени днес заради честването на национални празници.

Технологичните компании и японските автомобилопроизводители се наредиха сред губещите в днешната сесия.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,1% до 9 671,9 пункта, широкият китайски индекс Shanghai Composite потъна с 1 5% до 2 964,95 пункта. Южнокорейският индекс Kospi обаче се повиши с 0,8% до рекордните 2 216 пункта в днешната сесия, воден от акциите на Hyundai и Kia, които поскъпнаха с 5,6% и 3,2% съответно.

MSCI Asia Pacific се намира с 0,8% над нивата си от края на 2010 г. на фона на повишение от 6,3% за щатския индекс S&P 500 и ръст от 1,7% за общоевропейския Stoxx Europe 600 за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още