IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив в производството на Toyota в Япония през март

Дейността на автомобилната компания е засегната от сериозния недостиг на части

14:13 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Производството на японските автомобилни компании е претърпяло сериозни поражения заради последиците от най-силното земетресение в историята на Япония, разлюляло страната през март, пише BBC.

Най-осезателно е била засегната дейността на най-големия автомобилопроизводител в света – Toyota Motors. Производството й в Япония се е сринало с 63% на годишна база през миналия месец и продължава да пада.

Причината за това се крие в недостига на части, чието производството бе прекъснато заради земетресението и цунамито в североизточните части на Япония на 11 март.

Въпреки че Toyota постепенно възстановява дейността си в Япония, автомобилните й заводи в страната работят все още на много по-ниски обороти.

Освен това компанията обяви допълнителни съкращения в производствената си дейност, изнесена в други азиатски страни.

От съобщението става ясно, че заводите й в осем азиатски държави, включително в Тайланд и Индия, ще работят при намален капацитет от 50% от 25 април до 4 юни при тридневна работна седмица.

По-рано през този месец Toyota съобщи, че заводите й в Китай ще оперират при 30%-50% от своя капацитет до 3 юни.

Ръководството на компанията очаква производството да се върне към нормалните си нива най-рано към края на тази година, като е възможно срокът, в който ще важат съкращенията в дейността, да бъде удължен.

Като цяло в рамките на март производството на Toyota в световен мащаб е паднало с 30% на годишна база до 542 465 превозни средства. Междувременно друг японски автомобилопроизводител – Nissan Motors, съобщи, че производството в японските му заводи е паднало с 52% през март в сравнение със същия месец на 2010 г.

За Honda броят на произведените автомобили е паднал също с 63 на сто.

Акциите на Toyota се понижиха с 0,6% до 3 275 йени в днешната сесия на борсата в Токио. Те са поевтинели с 10% от 10 март, докато тези на Nissan за загубили 7%. Акциите на третата по големина японска автомобилна компания Honda са паднали с 8,7 на сто за същия период.

Земетресението и цунамито в Япония през миналия месец нанесоха поражения върху мрежата за доставки в страната. Това доведе до недостиг на части, който засегна производствените компании, и най-вече автомобилните производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още