IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните компании повишиха леко азиатските индекси

Най-силно се представиха акциите в Хонконг, водени от китайските петролни компании

12:40 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Отражение на минувач в електронно табло с котировките на Токийската фондова борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отражение на минувач в електронно табло с котировките на Токийската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Енергийните компании помогнаха на азиатските борсови индекси да започнат седмицата с ръст, след като цената на петрола скочи с повече от 2% по време на днешната електронна търговия в региона.

Най-силно се представиха китайските петролни компании, търгувани на борсите в Хонконг и Шанхай, начело с Cnooc, която е най-големият офшорен производител на петрол в страната.

Сред най-губещите акции от друга страна се наредиха японските компании за комунални услуги. Повод за това стана изказване на японския премиер Наото Кан, че Chubu Electric Power трябва да затвори атомната си централа Хамаока, пише Bloomberg. Акциите на Chubu Electric Power се сринаха с 10% след съобщението.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,1% и достига 137,74 пункта, като броят на акциите в състава му, които поскъпват, е приблизително равен на броя на тези, които поевтиняват.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,7% до 9 794,38 пункта заради притеснения, че закриването на атомните реактори в АЕЦ Хамаока може да навреди допълнително на японската икономика. Електроцентралата е разположена в една от най-опасните земетръсни зони в страната.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 обаче се повиши с 0,3% до 4 756,80 пункта след добрите данни за увеличението на обявените нови свободни работни места през април. На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,8% до 23 336, а широкият китайски индекс Shanhgai Composite добави 0,3% до 2 872,46 пункта.

Миналата седмица донесе загуба от 1,4% на MSCI Asia Pacific, след като централните банки на Индия и Филипините вдигнаха своите лихвени проценти в отговор на засилващата се инфлация в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още