IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на Тайланд се ускорява

Тайландската икономика расте, подкрепена от солидното вътрешно и външно търсене

10:48 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	БВП на Тайланд расте с 2% на тримесечна и 3% на годишна база. <em>Снимка: Sxc.hu</em></p>

БВП на Тайланд расте с 2% на тримесечна и 3% на годишна база. Снимка: Sxc.hu

Тайландската икономика ускори темповете си на ръст през първото тримесечие, което засилва очакванията за въвеждане на по-строга парична политика от Тайландската централна банка с оглед на засилващата се инфлация в страната, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Тайланд е нараснал с 2% за трите месеца до 31 март в сравнение с предходното тримесечие. Тогава тайландската икономика отбеляза ръст от 1,3%, показаха данни на Националния съвет за икономическо и социално развитие в страната.

Средните прогнози на анализатори в проучване на Bloomberg бяха за 2,2% ръст.

Премиерът на Тайланд Абхисит Вейаива обеща увеличение на заплатите и постави таван на цените на храните и горивата, за да спечели подкрепа в навечерието на задаващите се парламентарни избори на 3 юли.

Това допълнително насърчава потреблението в страната и допринася за засилване на ценовия натиск, коментират икономисти. Централната банка на Тайланд сигнализира междувременно, че може да вдигне лихвените проценти за четвърти път през тази година през юни в отговор на растящата инфлация.

„Солидният растеж, който беше подкрепен както от вътрешно, така и от външно търсене, ще създаде очаквания за по-висока инфлация и нови увеличения на лихвените проценти”, коментират икономисти от Dai-ichi Life Research Institute в Токио. „Земетресението в Япония може да има краткосрочно влияние, но няма да се превърне в значим проблем. Може да станем свидетели на най-малко две или три увеличения на лихвените проценти през 2011 г.”

Водещият тайландски борсов индекс SET нарасна с 43% през 2010. В днешната борсова сесия SET се понижава с 1%, докато регионалният азиатски индекс MSCI Asia Pacific губи 2 на сто.

БВП на Тайланд е нараснал с 3% на годишна база през първото тримесечие в сравнение с 3,8 на сто ръст за предходното тримесечие. Това също надмина пазарните очаквания.

Тайландският бат поевтинява с 0,3% срещу щатския долар до 30,30 бата за долар в днешната валутна сесия и е отстъпил с 1,3% през тази година. Това го прави най-губещата валута сред големите южноазиатски развиващи се икономики.

Правителството очаква икономиката на Тайланд да нарасне с 3,5 до 4,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още