IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан с нов рекорд срещу долара

Според анализатори китайската централна банка стартира нов курс на поскъпване на местната валута

11:52 | 30.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китайският юан с нов рекорд срещу долара

Стойността на китайския юан достигна ново рекордно ниво срещу долара, след като референтният курс, определян от китайската централна банка бе вдигнат за трети пореден ден. Това кара анализатори да предполагат, че Китай предприема нов курс към повишаване на курса на валутата си, пише Ройтерс.

Преди старта на днешната търговия централната банка на Китай постави референтен курс от 6,4856 юана за долар. На спот пазара китайската валута се разменя срещу 6,4840 долара, което също е нов исторически връх.

„Вероятно централната банка иска да даде началото на ново поскъпване на юана“, коментира дилър в китайска банка за медията. Според него, както и според други дилъри, китайската валута ще бъде оставена да поскъпне до около 6,45 юана за долар като опит за противодействие на инфлацията.

От юни миналата година юанът е повишил стойността си с 5,28 на сто спрямо долара, а от началото на 2011 година поскъпването е 1,61 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
evg9
преди 12 години
Благотворния ефект от изместване на конкурентноспособността към САЩ ще се почуства след години, а пари на американците им трябват сега, веднага и в гигантски количества. Времето за подобни договорки отдавна е отминало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
marketleverage
преди 12 години
точно така конкурентноспособноста се връща в Америка, както съм писал много пъти преди на китаиците ясно им беше казано при старта на QE2 че ако не оскъпят юана фед не 70 милярда на месец а по 100 ще хвърля и ще помпа инфлацията :) да видим сега дали са се разбрали или ще гледаме трета серия... и съответно поскъпване на долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Така ще повишат и покупателната си способност.Добър ход като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още