IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония готви нова интервенция на валутните пазари

Според вестник Nikkei правителството обмисля как да спре продължаващото повишаване на курса на йената

10:16 | 20.08.11 г. 4
Япония готви нова интервенция на валутните пазари

Япония обмисля отново да интервенира на валутните пазари, за да спре по-нататъшно повишаване на курса на йената, след като тя достигна нови рекордни стойности спрямо долара, съобщи японският вестник Nikkei, цитиран от Ройтерс.

Ако йената продължи ръста си, японските власти ще се намесят на пазара, за да я отслабят, и ще разчитат на разбиране за едностранните си действия от страна на партньорите си в Г-7, посочва японското издание, без да цитира източник на информацията.

Нарастващата волатилност на световните пазари увеличи апетита на инвеститорите към сигурните валути като йената, тласкайки курса на долара към рекордно ниски стойности срещу японската валута в петък, която подмина предишния си рекорд от 76,25 йени за долар от март.

Ако йената продължи да поскъпва, японската централна банка също може да облекчи монатерната си политика, за да подкрепи усилията на правителството за отслабване на курса на йената при преразглеждането на основния лихвен процент през следващия месец или дори по-рано, съобщиха източници, запознати със становището на ръководството на финансовата институция.

По-рано през месеца Япония интервенира на валутните пазари и разхлаби монетарната си политика, но това не спря възхода на йената.

Японските политици продължават да публикуват предупреждения за интервенция, а централната банка показа признаци на готовност за допълнително разхлабване на монетарната политика, ако курсът на йената заплаши перспективите пред икономическото възстановяване на страната и наруши доверието на бизнеса.

Анализатори обаче се съмняват дали тези мерки ще бъдат ефективни, за да парират слабостта на долара на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Рокфелер "лапна" трилиони Йени от Япония, даже си ги превози със Самолетоносачите, че знае ли, може да го прецакат случайно някой от "Сомалийските пирати", по пътя. Сега "Прецаканите".....горките японци, ще трябва и Те да завъртят "Яко" печатницата за пари! Колко има да вземат най-големите кредитори на вече фалиралата Америка: Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
1anti
преди 12 години
печатниците на пълна пара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Сичкото спекулант това чака, а те се подмотват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
"Ако йената продължи да поскъпва, японската централна банка също може да облекчи монатерната си политика, за да подкрепи усилията на правителството за отслабване на курса на йената при преразглеждането на основния лихвен процент през следващия месец или дори по-рано"И какво може да направи BOJ ??? Лихвения процент е 0,10 % . Да не би да го направят отрицателен ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още