IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor's понижи рейтингите на 15 големи банки

7 от водещите американски и 4 основни британски кредитни институции са засегнати от новия модел за определяне на рейтингите от агенцията

12:22 | 30.11.11 г. 3
Standard and Poor's понижи рейтингите на 15 големи банки

Понижаването на рейтингите на банките означава, че те ще имат по-големи разходи по привличането на средства на пазарите при положение, че междубанковото кредитиране постепенно пресъхва на фона на европейската дългова криза.

Говорител на Citigroup бе напълно несъгласен с понижаването на кредитния рейтинг на банката. „Тези ревизирани рейтинги не отразяват вярно значителния напредък, осъществен от Citi през последните 3 години“, заяви той. „Въпреки всичко, като се базираме на настоящите си виждания и информация, смятаме, че по-малко от 1% от финансирането на Citi ще бъде засегнато от преразглеждането на S&P“, добави говорителят.

За Bank of America понижението с една степен е „много добър резултат“, заяви източник, близък до мениджърския екип.

Понижен бе и единственият максимален ААА рейтинг сред разглежданите финансови институции - този на холандската Rabobank Nederland, който слиза с 2 степени до АА.

Сред европейските банки, чиито рейтинги са коригирани в посока на понижение са британските Barclays PLC, HSBC Holdings PLC, Lloyds TSB и Royal Bank of Scotland Plc.

Кредитните институции, чийто рейтинг бе повишен с една степен, са Bank of China Ltd. и China Construction Bank Corp.

Без промяна остават рейтингите на френските банки, които вече бяха понижени от Standard and Poor`s, както и рейтингите на германката Deutsche Bank AG и швейцарската Credit Suisse Group.

От агенцията се надяват, че промените ще направят нейните рейтинги по-прозрачни, осигурявайки по-широка база за сравнение между отделните кредитни институции по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Проблема на евро-съюза са, скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "прикриване на измами".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Има едно пророчество в Библията, описано в книгата Даниил, 2-ра глава. Та...там е пророкувано, че Европа НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЕДИННА, КАКТО КАЛТА И ЖЕЛЯЗОТО НЕ СЕ СМЕСВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
На фона на ескалиращото дълговата криза в периферните Европа, която вече се е разпространил към системата на ЕС страни и поставиха под въпрос съществуването на Икономическия и паричен съюз. С бързото обезценяване на еврото дългови ценни книжа, заеми-голямата част от големите европейски банки трябва да записват загуби от обезценка на ценни книжа. На този фон не е изненадващо, продължава поредица от слайдове на кредитните рейтинги на банките от "голямата тройка" на агенциите за кредитен рейтинг. В своите доклади, Fitch, S & P и Moody вече са открито твърдят, че на риск са не само банките в Италия, Испания, Гърция и Португалия, а и на ръба на колапс са също най-големите банки на Франция, Германия, Австрия, и дори Великобритания, чийто фалит може да доведе до непоправими вреди на цялата финансова система на ЕС, да провокира разпадането на еврозоната и на световната икономика и да ни потопи в новата вълна на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още