IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor's понижи рейтингите на 15 големи банки

7 от водещите американски и 4 основни британски кредитни институции са засегнати от новия модел за определяне на рейтингите от агенцията

12:22 | 30.11.11 г. 3
Standard and Poor's понижи рейтингите на 15 големи банки

Международната рейтингова агенция Standard and Poor`s понижи рейтингите на 15 кредитни институции, сред които и на 7 от най-големите американски банки с използване на нова методология за оценка на кредитоспособността им, съобщи MarketWatch.

Агенцията е преразгледала рейтингите на 37 водещи банки в световен мащаб, като 20 от тях са запазили рейтинга си, а при останалите 2 той е бил повишен.

Очаква се обаче методиката да бъде приложена и спрямо останалите кредитни институции, чиито рейтинги са обект на разглеждане от агенцията.

С две степени е понижен рейтингът на Wells Fargo & Co., а с една степен - рейтингите на J.P. Morgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc., Bank of New York Mellon Corp., Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, като при последните две основанието на Standard and Poor`s е, че тя вече разглежда инвестиционното банкиране като принципно по-рисково от стандартното кредитиране.

Единствена от американските банки, чийто рейтинг е бил подложен на преразглеждане, State Street Corp. запазва досегашната си оценка.

Агенцията бе обявила, че новите критерии отразяват промените във финансовия сектор в световен план и макроикономическите показатели, включително нивото на подкрепа от страна на държавата за банките, като се премахва допускането, че правителствата няма да допуснат фалит на големи банки, което осигуряваше на определени финансови институции по-висок рейтинг.

Standard and Poor`s вече ще отчита по-голяма зависимост между рейтингите на банките и рейтингите на съответните държави, в които са базирани или в които оперират. Това на свой ред означава, че американските банки могат да очакват в по-голяма степен орязване на рейтингите им, след като през лятото агенцията понижи рейтинга на страната.

Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Проблема на евро-съюза са, скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "прикриване на измами".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Има едно пророчество в Библията, описано в книгата Даниил, 2-ра глава. Та...там е пророкувано, че Европа НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЕДИННА, КАКТО КАЛТА И ЖЕЛЯЗОТО НЕ СЕ СМЕСВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
На фона на ескалиращото дълговата криза в периферните Европа, която вече се е разпространил към системата на ЕС страни и поставиха под въпрос съществуването на Икономическия и паричен съюз. С бързото обезценяване на еврото дългови ценни книжа, заеми-голямата част от големите европейски банки трябва да записват загуби от обезценка на ценни книжа. На този фон не е изненадващо, продължава поредица от слайдове на кредитните рейтинги на банките от "голямата тройка" на агенциите за кредитен рейтинг. В своите доклади, Fitch, S & P и Moody вече са открито твърдят, че на риск са не само банките в Италия, Испания, Гърция и Португалия, а и на ръба на колапс са също най-големите банки на Франция, Германия, Австрия, и дори Великобритания, чийто фалит може да доведе до непоправими вреди на цялата финансова система на ЕС, да провокира разпадането на еврозоната и на световната икономика и да ни потопи в новата вълна на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още