IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските и европейските банки взаимно намаляват чуждите си експозиции

Продължаващият натиск върху европейските банки формира тенденция за продажба на американските им активи

22:57 | 29.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Американските и европейските банки взаимно намаляват чуждите си експозиции

Фокусът напоследък е върху намаляването на ескпозициите на американските банки към Европа, но същото може да се каже за експозициите на европейските банки към Америка, пише MarketWatch.

Анализаторът на Deutsche Bank Мат О’Конър отбелязва, че неамериканските банки от своя страна от известно време намаляват вложенията си в САЩ, като очаква тази тенденция да продължи, вероятно в полза на щатските банки.

О’Конър посочва, че американските поделения на чуждите банки с портфейли за над 1 млрд. долара държат около 10% от банковите заеми в страната, или около 740 млрд. долара. 37% от тази сума се пада на европейските банки, 31% на британските и 21% на канадските.

Имайки предвид продължаващия натиск върху европейските банки (проблеми с финансирането, по-високи капиталови изисквания и несигурна перспектива относно приходите) още продажби на американските им активи изглеждат вероятни, смята той.

Според него щатските банки в най-добра позиция да се възползват от разпродажбите са BB&T, Fifth Third Bancorp, PNC Financial Services Group и U.S. Bancorp, като J.P. Morgan Chase и Wells Fargo са с най-големи шансове при по-малките покупки на активи.

В момента HSBC е в процес на продажба на американски банкови заеми в размер на 30 млрд. долара на Capital One Financial, която също така купува ING Direct от ING Groep за 9 млрд. долара. PNC Financial пък купува щатското поделение за банкиране на дребно на Royal Bank of Canada за 3,45 млрд. долара.

Поделенията на Banco Santander държат американски банкови заеми за около 56 млрд. долара, посочва О'Конър. Портфейлът от местни заеми на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria е за 45 млрд. долара, на BNP Paribas е 51 млрд., а на Deutsche Bank AG – 32 млрд.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Пир по време на чума. Това е продължаване на помпането на икономиката на САЩ с долари, за да бъдат спасени някои играчи и предприятия. Този сценарий сега изглежда най-вероятен. Това означава, че заплатите на работниците на американските корпорации вече се плащат не от техните собственици, а от американската хазна. Ако този сценарий продължи, САЩ ги очаква хиперинфлация и парите рязко ще се обезценят. Ще настъпи масово освобождаване от натрупаните долари, от които много страни вече се отказват, начело с Китай, Русия, Африка, Латинска Америка. Краят на циркулирането на долара означава и край на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още