IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Фишър: Големите американски банки са твърде опасни в сегашния си вид

Финансовите институции трябва да бъдат раздробени, за да проработи и в този сектор на щатската икономика принципът на съзидателното разрушение, смята шефът на Фед в Далас

23:03 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ричард Фишър: Големите американски банки са твърде опасни в сегашния си вид

Ръководителят на клона на Федералния резерв в Далас Ричард Фишър заяви, че регулаторните органи трябва да раздробят т. нар. „твърде големи, за да фалират” финансови институции с цел намаляване на риска за финансовата система, съобщава Bloomberg.

”Големите банки са твърде опасни в сегашния си вид”, посочва той. „Постепенното трансформиране на тези мастодонти в институции, които могат да бъдат управлявани разумно и регулирани в международен план е правилната стратегия.”

„Тогава вече съзидателното разрушение (фалитите като естествено пречистване на икономиката според Австрийската школа – бел. ред.) може да върши своите чудеса, както го прави в останалите сектори на американската икономика”, смята Фишър.

Споре него банковата индустрия в САЩ е станала още по-концентрирана, като на пет финансови институции се падат половината активи на системата. 10-те най-големи банки пък държат 65% от активите на сектора, равнявайки се на 75% от БВП на страната.

Запазването на сегашното статукво е непродуктивно, скъпо и спорно от социална гледна точка, изтъква централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още