IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови сътресения за банковия сектор в Европа и САЩ

Fitch предупреди, че проблемите на еврозоната заплашват американските банки, а Moody's понижи рейтинга на 12 финансови институции в Германия

09:41 | 17.11.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Нови сътресения за банковия сектор в Европа и САЩ

Водещите банки в САЩ и Западна Европа претърпяха нов трус през последните часове. Той бе предизвикан от предупреждение на Fitch, че кризата в еврозоната заплашва американските банки и от решение на Moody's да понижи рейтингите на 12 финансови институции в Германия, пише ВВС.

Предупреждението на Fitch дойде късно вчера, като то бе разпространено около час преди края на борсовата сесия на Wall Street. Това доведе до рязко задълбочаване на спада на индексите, като основните потърпевши бяха представителите на финансовия сектор.

Пазарната капитализация на JPMorgan и Bank of America се понижи с по 3,8 на сто, докато акциите на Morgan Stanley потънаха с 8 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък изгуби 1,6 на сто.

Според Fitch директните експозиции на американските банки към закъсалите страни от еврозоната – Португалия, Италия, Ирландия, Испания и Гърция, са „управляеми“ и през последната година са били ограничени. При удължаване на кризата обаче перспективите може да се влошат, смятат от агенцията.

От Fitch се опасяват, че суаповете за защита от неизпълнение на кредитни задължения (CDS) действително могат да се смятат за ефективна защита. Именно този инструмент се използва активно от банките като средство за застраховка, но при случая с редукцията на дълговете на Гърция се оказа, че този инструмент не работи по начина, по който се очакваше.

Американските банки могат да изпитат проблеми и по други направления, като например при евентуално „замръзване“ на кредитните пазари или при спад на бизнес активността като цяло.

Междувременно друга рейтингова агенция – Moody's, обяви решение за понижение на рейтинга на 12 немски банки, в които има държавно участие. Причината е „намалялата политическа воля на Германия за спасяване на банки“.

Сред аргументите за решението са и правилата за защита на конкуренцията в Европейския съюз. Те не позволяват националните власти в дадена държава да оказват подкрепа на отделни фирми или банки, като за осъществяване на подобни мерки се налага изчакването на процедура по одобрение от институциите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Някои хора оставят нещо след себе си само, когато клекнат....Кога хората спрат да се "самоизяждат" ще започнат да живеят истински !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
EMONED
преди 12 години
ПАТИЛАНЕ,любителю на източната мъдрост, помисли върху това- Даодъцзин - Оня който се надига на пръсти, няма да се задържи дълго прав; Оня който крачи широко, няма да върви дълго; Оня който сам показва себе си, не блести; Оня който сам себе си счита за прав, не изпъква; Оня, който сам напада, няма успех; Оня който сам себе си хвали, не може да бъде над другите. Успех учителю,будителю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Много призраци бродят по света, но най-плашещият е този на глупосттаДнес често (или пък не толкова често) се задава въпросът "Къде са будителите днес?" Отговарям им с източната мъдрост: "Когато ученикът е готов, учителят сам идва..."Моя девиз е: Учи, Мълчи, Люби, Прощавай и пътя си продължавай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Закон на стоте маймуни: закон известен от приматната бихейвиористика, където са правени експерименти с даването на логически задачи за решаване от стадо майнуни. Забелязано било, че щом броят им в стадото нараствал над сто, се повишавала значително вероятността да бъде намерено решение на задачата от някоя от маймуните. А след това останалите чрез подражаване бързо правели същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
EMONED
преди 12 години
Здравей ПАТИЛАНЕ, липсваше на всички,не копирай старите неща,за новото допълнение ти предлагам точка 4. Клонирай Ленин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Простичко е да......ама нали това 7 милиардно стадо трябва да се събуди?А се вижда, че който отваря очите на "стадото" го изкарват луд, а политиците се правят на нормални че не знаят къде е проблема.....е как ще стане?Иначе е ясно кризата може да се реши, с крайни мерки като това означава: 1.Национализацията на банките.2.Национализацията на медиите.3. Забрана на рекламата.и да вкарат манипулаторите на Уолстрийт по затворите, но това няма да стане тъй като бандитите от ФЕД назначават президента на САЩ и всички други останали. Остава надеждата 7 милиардното "стадо" да се пробуди.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
SSt
преди 12 години
Простичко бе Господа,Преустройство на монетарната система, безлихвени пари, създавани не от дълг, връщане на "златния стандарт", национализация на всички частни финансови институции, връщане на банкнотите /книжните пари/ към основните им функции: мярка за стойност и средство за обращение ! Четете Силвио Гезел и неговите идеи за свободна икономика и свободни пари !По своята същност "финансовите пазари" са само спекулация, крадат и преразпределят реалното обществено материално - веществено и интелектуално богатство. Какво го мислите ... в противен случай 7 млрд.роби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Патилане добре дошъл, някъде се беше загубил по едно време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Факт е, че светът влиза все по-дълбоко в "дупката" и само слепецът не го вижда."Организираната алчност винаги побеждава неорганизираната демокрация"Ако САЩ в момента са на смъртно легло, Голдман Сакс е намерила начин да бъде това легло една много злополучна пукнатина в системата на западния демократичен капитализъм, който така и не предвиди, че в общество, което се управлява пасивно от свободния пазар, организираната алчност винаги побеждава неорганизираната демокрация. Първото, което трябва да знаете за голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари.Безпрецедентният обхват на влиянието на банката й позволява да превърне САЩ в една огромна далавера с помпане и пукане на балони, като манипулира цели икономически сектори, понякога в продължение на години, докато този или онзи пазар се срива, и всеки път успява да се наплюска с невидимата цена, която плащат обикновените семейства високи цени на горивата, покачващи се лихви на потребителските кредити, полупразни пенсионни фондове, масови уволнения, бъдещи данъци, с които да се изплати спасителният план за банките. Всички пари, които американците губят, отиват някъде, и това някъде и в преносен, и в буквален смисъл е Голдман Сакс. Банката е една съвършена машина, която превръща полезното и разпределено богатство на обществото в най-безполезното, мръсно и неразтворимо нещо на Земята чиста печалба за малцина богаташи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Голдман Сакс не винаги, а само почти винаги, е била уолстрийтски бегемот, който е твърде голям, за да фалира, и безмилостно лице на крайния капитализъм, при който или убиваш, или те убиват. Банката е основана през 1869 г. от германски имигрант на име Маркус Голдман, който я изгражда заедно със зет си Самюъл Сакс. Двамата стават пионери в употребата на краткосрочни корпоративни облигации, което е сложният начин да се каже, че са натрупали състояние, като са продавали разписки за дълг на дребни продавачи в центъра на Манхатан. Всеки американец вече е задлъжнял средно с $176,000. Общият обем на дълговете на домакинствата в САЩ възлизат на около 15 трилиона долара и расте със скорост 10 на сто годишно, т.е. 1,5 трилиона всяка година. А как ще се развият нещата в САЩ, може да се предвиди отсега. По-скоро американската държава ще престане да съществува, отколкото Голдмън Сакс да допуснат да бъдат извадени от играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още