IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови сътресения за банковия сектор в Европа и САЩ

Fitch предупреди, че проблемите на еврозоната заплашват американските банки, а Moody's понижи рейтинга на 12 финансови институции в Германия

09:41 | 17.11.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Нови сътресения за банковия сектор в Европа и САЩ

Водещите банки в САЩ и Западна Европа претърпяха нов трус през последните часове. Той бе предизвикан от предупреждение на Fitch, че кризата в еврозоната заплашва американските банки и от решение на Moody's да понижи рейтингите на 12 финансови институции в Германия, пише ВВС.

Предупреждението на Fitch дойде късно вчера, като то бе разпространено около час преди края на борсовата сесия на Wall Street. Това доведе до рязко задълбочаване на спада на индексите, като основните потърпевши бяха представителите на финансовия сектор.

Пазарната капитализация на JPMorgan и Bank of America се понижи с по 3,8 на сто, докато акциите на Morgan Stanley потънаха с 8 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък изгуби 1,6 на сто.

Според Fitch директните експозиции на американските банки към закъсалите страни от еврозоната – Португалия, Италия, Ирландия, Испания и Гърция, са „управляеми“ и през последната година са били ограничени. При удължаване на кризата обаче перспективите може да се влошат, смятат от агенцията.

От Fitch се опасяват, че суаповете за защита от неизпълнение на кредитни задължения (CDS) действително могат да се смятат за ефективна защита. Именно този инструмент се използва активно от банките като средство за застраховка, но при случая с редукцията на дълговете на Гърция се оказа, че този инструмент не работи по начина, по който се очакваше.

Американските банки могат да изпитат проблеми и по други направления, като например при евентуално „замръзване“ на кредитните пазари или при спад на бизнес активността като цяло.

Междувременно друга рейтингова агенция – Moody's, обяви решение за понижение на рейтинга на 12 немски банки, в които има държавно участие. Причината е „намалялата политическа воля на Германия за спасяване на банки“.

Сред аргументите за решението са и правилата за защита на конкуренцията в Европейския съюз. Те не позволяват националните власти в дадена държава да оказват подкрепа на отделни фирми или банки, като за осъществяване на подобни мерки се налага изчакването на процедура по одобрение от институциите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения.Няма защо да носим вода от девет дерета, за да го доказваме: днешната т.нар. световна финансова криза се дължи на една шепа хора, колкото се събират в заседателната зала на американската банка Голдмън Сакс (някъде я изписват Голдън Сакс). Тези няколко души са спечелили с машинации много милиарди, причинявайки фалита на цели държави и отнемайки собствеността на милиони хора, които нищо не разбират от финанси. Е, същите тези Голдмън Сакс са в основата и на гръцката финансова криза.Банката Голдман Сакс, използва една и съща схема за крадене вече 100 години. Формулата е относително проста: Голдман застава в центъра на спекулативен балон, като продава инвестиции, за които знае, че са ***. След това изсмуква огромни суми от средните и долни слоеве на обществото с помощта на осакатената и продажна държава, хедж фонд, компания...и т.н, като им позволява да пренапишат правилата в замяна на стотинките, които плащат на политиците и директорите на компании. И накрая, когато балонът се пукне и милиони обикновени хора останат без пари, целият процес започва отначало, като банката благородно предлага да ви заеме с лихва собствените ви пари, представяйки се за група хора, които са над алчността, отбор наистина умни гангстери, които смазват колелата на машината. Този номер го правят от 20-те години на ХХ век и сега се готвят да го сторят отново, като този път балонът е по-голям и по-дързък от всякога преди това. Балонът днес е в световен мащаб раздут. Америка е гангстерска държава с гангстерска икономика, благодарение на ционисткият елит, който я управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
евентуално замръзване на кредитните пазарикредитите трябва да са последна инстанция за спасение, дори на обикновения човек. продаването на кредити като топъл хляб само надува балоните във всички сектори на икономиката. хората рано или късно ще го разберат това, но трябва да фалират още няколко десетки банки за да стане очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още