IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Не може да използваме резервите си за спасяването на други държави

Азиатската финансова криза научи страната колко важни са резервите за националното благополучие, изтъква китайски заместник-министър на външните работи

09:56 | 02.12.11 г. 2
Китай: Не може да използваме резервите си за спасяването на други държави

Китай не може да използва резервите си в чужда валута в размер на 3,2 трилиона долара за спасяването на други държави, е заявил високопоставен представител на министерството на външните работи на страната, цитиран от Ройтерс.

До момента това е най-силният отказ на Пекин в разговорите за подпомагане на еврозоната, разтърсвана от дълговата криза, изтъква агенцията.

Китайският заместник-министър на външните работи Фу Ин е казала, че аргументът, че Китай трябва да спаси Европа, не издържа, както и че европейците изглежда са разбрали погрешно как Китай управлява резервите си.

По думите ѝ китайските резерви са свързани със спестяванията на страната и азиатската финансова криза от 1997 г. е научила Пекин колко са важни резервите за националното благополучие.

Притежавайки най-големите валутни резерви в света, Китай е сред малкото държави, които са в състояние да изкупуват европейски държавни облигации и да помогнат регионът да бъде изведен от икономическите си затруднения, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
al64ad
преди 12 години
Грешиш.Това е едно голямо :"/ПРО/ДАЙТЕ ни това което искаме и ще получите каквото ви трябва"Те да не са благотворителна организация.......................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 12 години
Китай каза едно голямо НЕ на лъжлива Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още