fallback

Рубини: Еврозоната отрича проблемите, САЩ отлагат реформите

Още догодина може да ни връхлети перфектната буря - двойна рецесия в САЩ, разпадане на еврозоната и твърдо приземяване в Китай

18:06 | 20.12.11 г. 14

Нуриел Рубини. Снимка: Архив Ройтерс

Известният икономист Нуриел Рубини, признат заради предсказването на световната финансова криза, отправи апел към политиците да вземат тежките решения, необходими за преодоляването на настоящите икономически проблеми, в статия в онлайн изданието на британския вестник Financial Times.

“Еврозоната отричаше факта, че някои от нейните членове са фалирали, както и че са неспособни да оцелеят и израснат във валутния съюз“, пише Рубини.

В САЩ финансовата консолидация бе отложена, а това се случи и с други структурни реформи като инвестициите в инфраструктура, обучението и образованието, както и промените в енергийната политика, а всички те са необходими за възстановяване на растежа, смята той.

Колкото до Китай, той „се е вкопчил в подценената си валута, за да поддържа своя износ и водения от инвестициите модел на ръст, при който спестяванията са твърде високи, а потреблението – твърде слабо“, добавя Рубини.

Днес вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констансио заяви в интервю по CNBC, че разпадането на еврото е „немислимо“ и „абсурдно“.

Рубини обаче предупреждава, че подобни политически съображения, спиращи лидерите да вземат тежките решения, които биха осигурили плодотворни резултати в средносрочен план, могат да доведат до валутни и търговски войни. През 2012 г. ще стане ясно, че тази игра на отлагане на решенията е игра без резултат, твърди той.

За всяка държава би било по-добре да има слаба валута, за да стимулира износа за възстановяване на ръста, а напрежението по отношение на валутите ще влоши положението догодина, когато комбинацията от пазарен натиск и политическа принуда „ще направят по-трудно да се отлага повече“, предрича Рубини.

„Най-късно през 2013 г., но вероятно още през 2012 г., може да се реализира перфектната буря от двойна рецесия в САЩ, разпадане на еврозоната и твърдо приземяване в Китай“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още