IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tepco иска от японското правителство още 7 млрд. евро за обезщетения

Операторът на АЕЦ Фукушима оправдава молбата си с разширения от правителството обхват на ищците, пострадали от аварията

12:36 | 27.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Tepco иска от японското правителство още 7 млрд. евро за обезщетения

Tepco твърдеше, че не е допуснал грешки при справянето с бедствието. Според доклада обаче именно операторът носи главната отговорност за бедствието.

Реакцията на инцидента е била некоординирана, комуникацията – неадекватна и недостатъчна. Tepco е предавал важна информация на правителството твърде бавно, което от своя страна не се е справило при събирането и предоставянето на информация.

Още в самото начало рискът е бил подценен. Tepco е бил длъжен да вземе необходимите предпазни мерки преди драматичните и необратими последици. „Дори това да е много малко вероятно явление, не означава, че може просто да бъде игнорирано“, се казва в доклада.

Според анализа Tepco не е обучил достатъчно добре своите работници за справяне с подобна катастрофа. Компанията погрешно предполагала например, че охладителната система в реактор 1 не е била повредена. Това от своя страна е забавило спасителните операции. В трети реактор работниците са спрели аварийното охлаждане, без да го отчетат. Според доклада е можело да бъде отделена по-малко радиоактивност, ако те са действали правилно и в двата случая.

Докладът допуска в спасителната операция да е царял хаос. Персоналът е трябвало да използва прожектори, когато токът в централата е спрял. Мобилните телефони също са прекъснали. Това е затруднило комуникацията с координационния офис в централата.

Има и критики към неточните действия на правителството за евакуация на хората от засегнатия район. Някои хора са били заведени погрешно в замърсени радиоактивни райони.

Японското правителство възложи на независима комисия, ръководена от инженер Йотаро Хатамура да направи разследване на инцидента. Докладът се основава на 900 интервюта с 456 участника. През лятото се очаква окончателният доклад. Той трябва да включва интервюта с представители на правителството, както и с тогавашния министър-председател Наото Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още