fallback

Япония планира да създаде аналог на МВФ в Азия

Предлага се новата кредитна система да се създаде на база на валутните резерви на държавите-членки на АСЕАН и структурата на МВФ

15:01 | 29.12.11 г. 4

Япония планира да създаде нова система на кредитиране в азиатския регион, за да го защити от влиянието на дълговата криза в еврозоната, съобщи японската държавна телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

Според източник от японското правителство новата кредитна система ще бъде създадена на база на валутните резерви на страните-членки на Асоцията на държавите от Югоизточна Азия, Китай, Южна Корея и Япония.

За основа на новата система ще се използва структурата на Международния валутен фонд.

Споразумението за валутни суапове между държавите, които участват в групата АСЕАН+3, бе подписано още през 1997 г.

Японското правителство се надява да получи одобрението на останалите участници в групата на срещата през май 2012 г., която ще се проведе във Филипините. Икономическото положение в еврозоната се влошаваше през почти цялата 2011 г. Дълговата криза в региона порази Португалия, след това заедно с усилията на международните рейтингови агенции окончателно обърка плановете на Гърция да се върне на пазара на дългосрочни заеми в близко бъдеще. Последва още по-силен трус на финансовите пазари, кризата достигна Италия и Испания, подкопа стабилността на банковата система в Европейския съюз, удари по еврото и в крайна сметка доведе региона на общата европейска валута до ръба на рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още