IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Азия създават блок от типа на Европейския съюз

Страните от региона искат да „водят света“, създавайки силен съюз, срокът за това е 2015 година

10:00 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Азия създават блок от типа на Европейския съюз

Лидерите на азиатските държави се надяват регионът да се превърне във водещата световна сила, като за целта до 2015 година ще бъде създадено обединение от типа на Европейския съюз.

Това стана ясно от изказванията по време на срещата на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и други водещи страни от Азия, която се състоя в Тайланд.

Към момента в организацията членуват Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней, Сингапур и Индонезия. В срещата взеха участие и представители на Япония, Китай, Южна Корея, Индия и други ключови страни от региона.

Ускоряването на интеграционните процеси е била една от основните теми на събитието. Причината за това е, че страните от региона търсят начини да спечелят от успешната си борба с кризата. Премиерът на Япония Юкио Хатояма обви, че трябва да се извлекат ползи от това, че регионът излиза доста по бързо от рецесията в сравнение със страните от западния свят.

По информация на източник от японската делегация, бъдещият блок трябва да включва, освен членовете на АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия, предава ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още