IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и АСЕАН се договориха за свободна търговия

Токио предприема нови стъпки по посока засилване на позициите си в региона

10:26 | 27.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Япония и АСЕАН се договориха за свободна търговия

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Япония са постигнали съгласие относно подписването на договор за свободна търговия, съобщава BBС. Проектът на споразумението е подписан по време на ежегодната среща между представители на организацията и АСЕАН, проведена през изминалата седмица в Манила.

Целта на създаването на зона за свободна търговия е митата в границите й да бъдат намалени с 90 на сто. Към момента в АСЕАН членуват десет държави - Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней, Сингапур и Индонезия.

Организацията планува засилване на икономическата интеграция в региона, като се предвижда до 2015 в процеса да бъдат включени Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и други по-малки държави. Основната цел на интеграцията трябва да бъде превръщането на целия регион в свободна търговска зона.

Ключово място при реализирането на плановете на АСЕАН се отделя на Япония, която е основен търговски партньор на организацията. За 2006 година стокообменът между тях е около 160 млрд. долара.

Япония също има своите интереси от подписването на подобно споразумение. Страната на изгряващото слънце цели да бъде засилена ролята на страната в региона с цел засилване на нейното влияние.  През изминалата седмица бе съобщено, че Япония е подписала споразумение за свободна търговия и с Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още