IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония иска да създаде зона за свободна търговия в Азия

Целта е да се ускори икономическата интеграция на Източна Азия

15:21 | 04.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Япония иска да създаде зона за свободна търговия в Азия

Японското правителство обяви намерението си да предложи на 15-те останали страни в Тихоокеанска Азия да основат заедно зона за свободна търговия по модела на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и Европейския съюз, съобщи АФП.

Зоната ще включва Япония, Китай, Южна Корея, Индия, десетте страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) - Мианма, Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, също както и Австралия и Нова Зеландия, са заявили от Министерството на икономиката и търговията.

Целта е да се ускори икономическата интеграция на Източна Азия, поясняват от институцията.

"Споразумението за икономическо партньорство в Източна Азия", което ще бъде официално представено в петък, ще обединява три милиарда души, или половината от населението на планетата.

Този огромен пазар ще има общ брутен вътрешен продукт в размер на 9,1 трлн. долара, което представлява една четвърт от световната икономика според данните за 2004 г.

Според експерти обаче идеята не е нова, била е лансирана много пъти през последните десетилетия и перспективите за осъществяването й са малки. Те припомнят, че Япония винаги е била най-големият противник на тези проекти.

Освен това сегашният план не включва Тайван, една от големите икономически сили в района, за да не бъде засегнат Китай, който счита острова за неразделна част от територията си.

Според всекидневника Yomiuri Shimbun инициативата на Токио е с основна цел да компенсира закъснението на страната спрямо Пекин и Сеул по отношение на споразуменията за свободна търговия с други страни от континента.

Засега Япония е подписала споразумения за свободна търговия само с три страни - Сингапур, Мексико и Малайзия. Принципни споразумения са постигнати с Тайланд и Филипините, а с Южна Корея, Индонезия, Чили и АСЕАН се водят преговори.

Китай вече е сключил споразумение с АСЕАН, а Южна Корея е постигнала принципно такова с организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още