IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира да създаде аналог на МВФ в Азия

Предлага се новата кредитна система да се създаде на база на валутните резерви на държавите-членки на АСЕАН и структурата на МВФ

15:01 | 29.12.11 г. 4
Япония планира да създаде аналог на МВФ в Азия

Япония планира да създаде нова система на кредитиране в азиатския регион, за да го защити от влиянието на дълговата криза в еврозоната, съобщи японската държавна телевизия NHK, цитирана от РИА Новости.

Според източник от японското правителство новата кредитна система ще бъде създадена на база на валутните резерви на страните-членки на Асоцията на държавите от Югоизточна Азия, Китай, Южна Корея и Япония.

За основа на новата система ще се използва структурата на Международния валутен фонд.

Споразумението за валутни суапове между държавите, които участват в групата АСЕАН+3, бе подписано още през 1997 г.

Японското правителство се надява да получи одобрението на останалите участници в групата на срещата през май 2012 г., която ще се проведе във Филипините.

Икономическото положение в еврозоната се влошаваше през почти цялата 2011 г. Дълговата криза в региона порази Португалия, след това заедно с усилията на международните рейтингови агенции окончателно обърка плановете на Гърция да се върне на пазара на дългосрочни заеми в близко бъдеще.

Последва още по-силен трус на финансовите пазари, кризата достигна Италия и Испания, подкопа стабилността на банковата система в Европейския съюз, удари по еврото и в крайна сметка доведе региона на общата европейска валута до ръба на рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте tigerdragon,Защо американците да са създали кризата?Сега в САЩ ситуацията е подобна на тази при Япония след 1990 г., като американците ползват опита на Япония с възможно най-нисък ОЛП за отлагане ескалация на криза.Кризата в Япония след 1990 г. и сегашната в САЩ е поради една и съща причина - конкретна държавна финансова грешка.За успешно спасение от кризата е потребно прекратяване на тази човешка грешка.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Новото е, че Азия започна да се самоорганизира срещу кризата, създадена от американците. И че азиатците подписват помежду си договори да изхвърлят американския долар от търговията между тях. А това е много сериозен обрат в международното положение, смятам. Не пропускайте новината:"Китай и Япония планират споразумение за разплащане в национални валути"http://***.investor.bg/news/article/128030/130.html"Япония и Индия подготвят споразумение за валутен обмен"http://***.investor.bg/news/article/128073/130.html#comment-newest"Китай и Пакистан подписаха споразумение за взаимна обмяна на своите валути"http://***.focus-news.net/?id=n1604075
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Напънала се планината и родила мишка. ""заедно с усилията на международните рейтингови агенции окончателно обърка плановете.."" Докато съществува въмпира и с пистолет в главите задължава др. да му купуват зеления гущер нищо няма да се промени. Рейтинговите агенции са хАМЕРИКОНСКИ и само една се опита да свали ААА на САЩ и порязаха директора и е съсипаха но да плюят по европа - МОЖЕ. Планетата се управляма от чичо САМ и евреите от ФЕД.СОРИ ама си е истина и то публична. да живее СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЕ КАПИТАЛИЗЪМ :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Какво е новото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още