IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Japan Airlines планира ново публично предлагане за 13 млрд. долара?

Подобреното финансово състояние и продажбата на дела на подкрепяна от японското правителство организация в компанията са в основата на спекулациите

11:51 | 05.01.12 г.
Japan Airlines планира ново публично предлагане за 13 млрд. долара?

Авиопревозвачът Japan Airlines Co планира да регистрира наново акциите си за търговия най-рано през септември в рамките на публично предлагане, чрез което компанията би могла да набере до 1 трилион йени (13 млрд. долара), пише Bloomberg.

Ходът може да даде началото на възстановяване на авиокомпанията и нейното преструктуриране. Консултантите за продажбата на акциите в чужбина трябва да бъдат избрани до средата на януари, заяви говорител на авиопревозвача.

Говорител на Japan Airlines е отказал коментар, макар че от авиопревозвача вече обявиха, че обмислят връщането си на фондовия пазар, когато подкрепяната от правителството организация Enterprise Turnaround Initiative Corp продаде дела си от 4,3 млрд. долара в компанията в края на 2011 г.

През август 2011 г. Nomura Holdings Inc и Daiwa Securities Group Inc бяха избрани от Enterprise Turnaround Initiative Corp като координатори по планираната продажба на дела ѝ в Japan Airlines, която потърси защита срещу фалит през януари 2010 г. след продължителни загуби и сериозно увеличаване на дълговете.

Компанията се спаси от фалит през март 2011 г., след като уволни 16 000 служители, оряза пенсионните бонуси, сви броя на международните и вътрешните полети и записа рекордна консолидирана оперативна печалба от 188,4 млрд. йени за финансовата 2010 г., приключила в края на март 2011 г.

Новото листване на акциите ѝ на борсата се очертава като едно от най-големите публични предлагания в Япония и сериозен източник на бизнес за посредниците.

Японският вестник Nikkei business daily съобщи през миналия месец, че Japan Airlines вероятно ще изплати 185 млрд. йени заеми, чийто срок на погасяване изтича през януари 2013 г., тъй като финансовото ѝ положение се е подобрило, както и че компанията се подготвя за ново листване на борсата през есента на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още