IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се превръща във важен износител на оръжия

Делът на азиатската страна в международния оръжеен бизнес се покачи до 6%

18:49 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<br />

Китай бързо се превръща в основен доставчик на оръжие. Неговият дял от международния оръжеен бизнес се е увеличил до 5-6%. Така страната вече е на равна нога с Великобритания на петото място в тази своеобразна класация, пише германската агенция DPA.

"Китайският износ на оръжие се увеличава от година на година", казва Майкъл Санто, експерт по отбраната и член на борда на германската консултантска фирма H&Z, пред клона на DPA в Пекин.

Продажбите на оръжия се използват от Китай и за други цели: доставка на суровини, охрана на търговските пътища и разширяване на стратегическото влияние, пише в проучване на H&Z за оръжейните доставки на Китай. 

От износа обаче в Китай освен оръжейната индустрия косвено печели и Китайската народноосвободителна армия, чийто бюджет се увеличава с двуцифрени темпове. В края на своята годишна сесия в Пекин в сряда Народният конгрес отново взе решение за повишаване на бюджета на армията с още 11,2%.

Подобно на военните разходи обаче и увеличаващите се сделки с оръжие "Произведено в Китай" са на тъмно. Заради липсата на данни Стокхолмският международен институт за мирни изследвания (SIPRI) бе принуден да изключи Китай от последния си годишен доклад за оръжейните сделки.

Според Санто обаче оръжейните доставки на Китай в периода между 2007 и 2010 г. са били на обща стойност 8,7 млрд. долара. Само за 15 години Китай е "настигнал големите международни конкуренти" в класическата отбранителна техника, пише още в доклада.

Най-големите клиенти са развиващите се страни, особено Пакистан. Свързаните с отдавнашно приятелство две страни представляват противотежест на съперника Индия. След Пакистан в списъка с клиенти следват Венецуела и Иран, важни доставчици на петрол, които са се насочили към конфронтация със САЩ.

"Сътрудничеството с Иран е фокусирано върху знания и подготовка за ядрени и ракетни технологии", казва Санто.

Заради помощта си за Техеран Китай очаква отслабване на "силата на САЩ в Близкия изток". Освен това Китай печели Иран и като основен доставчик на петрол и търговски партньор. Други основни купувачи на китайски оръжия през периода 2007-2010 са били също така и Египет, Нигерия, Бангладеш, Намибия, Саудитска Арабия и Шри Ланка.

Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още