IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският регулатор затяга правилата за IPO

Комисията за регулиране на ценните книжа иска да ограничи спекулата с акциите на новите публични компании

10:05 | 02.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският регулатор затяга правилата за IPO

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа публикува проектоправила за увеличаване на ликвидността на акциите на нови публични компании, както и за мониторинг на цените при първичните публични предлагания в опит да ограничи спекулативната търговия и да се възстанови доверието на инвеститорите, съобщи Ройтерс.

Комисията планира да премахне тримесечния период, в който институционални инвеститори не могат да участват в местни първични публични предлагания. Предвижда се също така да се засили контрола над IPO-та, които се провеждат при цени с 25% над типичните за съответната индустрия.

Проектоправилата са публикувани за обществено обсъждане на сайта на регулатора. Според мотивите на комисията те целят отразяването на действителната стойност на компаниите и насърчават „балансираното и здравословно развитие на първичния и на вторичните пазари“, както и по-голяма защита на инвеститорите.

Председателят на регулаторния орган Гуо Шунцин предприе серия от мерки за подобряване на механизма и прозрачността на нестабилните пазари. Само Shanghai Composite Index например изтри 22% от стойността си през миналата година.

Комисията е решила да предприеме по-строги мерки срещу злоупотребите, като например търговията с вътрешна информация. През февруари беше публикуван пълен списък на първичните публични предлагания, за да се увеличи инвеститорският контрол над бъдещите публични компании.

Китайските IPO-та традиционно са обект на пазарни спекулации заради цените на новолистнатите акции, които показват големи колебания в първите дни на търговията, особено на по-малкия пазар в Шънджън. От 583-те позиции, които се търгуваха там в края на февруари, 497 са под първоначалните им цени, а 33 удвоиха цените си още в първия ден на борсата, показват данни на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още