IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 8,4% на 8,2%

При забавянето на икономиката предизвикателството е да се гарантира, че това ще става постепенно, отбелязват от Световната банка

10:24 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
СБ понижи прогнозата си за растежа в Китай през 2012 г. от 8,4% на 8,2%

През 2012 г. икономическият растеж в Китай ще бъде най-слаб от 13 години заради свиването на износа, прогнозира Световната банка (СБ), цитирана от Bloomberg.

Банката намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай до 8,2%. За сравнение през януари СБ очакваше икономическият растеж на Китай да бъде 8,4% тази година.

За 2013 г. очакванията на институцията са икономическият растеж в Китай да бъде 8,6%. Според прогнозата търговският излишък на страната ще намалее от 3,4% през 2011 г. до 3,1% през 2012 г., а излишъкът по текущата сметка ще се увеличи от 2,8% до 3%.

СБ също така очаква средногодишната инфлация в Китай през настоящата година да бъде 3,2%.

Втората икономика в света е продължила да се плъзга по наклонената плоскост през първото тримесечие. Утре предстои да излязат данните на китайската статистическа служба за икономическия ръст за периода, като очакванията са той да е най-слаб от три години.

„Със забавянето на икономиката в краткосрочен план предизвикателството пред политиците е да гарантират, че това ще става постепенно“, посочват от Световната банка.

В доклада пише още, че китайското правителство трябва да увеличи фискалните разходи, за да стимулира потреблението. Освен това може да бъдат намалени задължителните банкови резерви, така че да се отпуши кредитирането.

„В тази нестабилна среда е необходимо да се прояви гъвкавост, да наблюдаваш данните всеки месец и да си готов да действаш във всеки момент“, коментира Ардо Хенсън, главният икономист на СБ за Китай.

Институцията обаче предупреждава, че маневрирането на централната банка с основната лихва е ограничено, тъй като има опасност от инфлационен натиск. Намаляването на лихвата трябва да бъде последното, което властите биха приложили за стимулирането на икономическия растеж, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още