IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай е нараснала с 8,1% през първото тримесечие

Икономическият растеж е най-бавен от поне 3 години

09:15 | 13.04.12 г.
Икономиката на Китай е нараснала с 8,1% през първото тримесечие

Икономическият растеж на Китай се забави повече от очакваното през първото тримесечие на годината, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на втората по големина икономика в света е нараснал с 8,1% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година, което е най-бавен темп на растеж от поне 3 години, показват данните на китайската статистическа служба.

За сравнение в периода януари-март 2011 г. икономическият растеж в Китай беше 8,9%. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха през първото тримесечие на настоящата година увеличение на БВП от 8,4%.

Данните показват още, че кредитирането в местна валута се е ускорило през март до 1,01 трлн. юана (160,1 млрд. долара). Това е знак, че управляващите в Пекин се опитват да предотвратят по-сериозно забавяне на икономическия растеж.

През март премиерът на Китай Уън Дзябао намали целта за ръст на БВП през настоящата година до 7,5%, което е най-ниско ниво от 2004 г. Правителството освен това се опитва да намали зависимостта на икономиката от износа и капиталовите разходи и да “превключи” към по-устойчив растеж.

Лекият ръст на индустриалното производство на Китай през март обаче поне малко успокоява опасенията за икономическото забавяне. Статистиката сочи, че за месеца индустриалното производство е отбелязало годишно увеличение от 11,9% при очаквано повишение 11,6%.

Продажбите на дребно също са нараснали през март – с 15,2%, което почти съвпада с прогнозите на експерти.

Браян Джаксън, икономист от Royal Bank of Canada, прогнозира, че икономическият растеж на Китай ще се стабилизира. Той очаква за цялата година БВП на страната да отбележи ръст от 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още