fallback

Китай отново понижи изискванията за резерв към банките си

Като цяло това беше очаквано, тъй като растежът все още е слаб, а външните рискове се повишават, коментира анализатор

17:56 | 12.05.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Китай понижи изискването за капиталовите резерви на банките в страната за 3 път през последните 5 месеца, за да влее свежи пари в финансовата система, след като последните икономически данни разкриха ново забавяне на растежа, съобщава Bloomberg.

От 18 май съотношението на капиталовите резерви ще бъде понижено с 50 базисни пункта, обяви днес централната банка в Пекин. Така капиталовите резерви на най-големите китайски банки ще се свият с 20%.

Днешното решение е знак, че премиерът на страната Уън Дзябао измества фокуса на икономическата си политика към насърчаване на растежа от усилията за овладяване на инфлацията и задържането на цените на недвижимите имоти.

През април китайският износ се оказа в стагнация, докато индустриалното производство нарасна с най-бавния си темп от 2009 г. Новоотпуснатите кредити в юани също бяха на рекордно ниски от началото на годината нива.

„Като цяло това беше очаквано, тъй като растежът все още е слаб, а външните рискове се повишават“, казва Лю Лиган, главен икономист за Китай на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Хонконг. „Може да очакваме ново понижение на изискванията в средата на юни“, допълва той.

Според Australia & New Zealand Banking Group Ltd. предприетото през февруари понижение на изискванията за капиталовите резерви вероятно е вляло във финансовата система на страната около 400 млрд. юана (63,4 млрд. долара).

UBS AG оценява тази сума на 350 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още