IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново понижи изискванията за резерв към банките си

Като цяло това беше очаквано, тъй като растежът все още е слаб, а външните рискове се повишават, коментира анализатор

17:56 | 12.05.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Китай отново понижи изискванията за резерв към банките си

Китай понижи изискването за капиталовите резерви на банките в страната за 3 път през последните 5 месеца, за да влее свежи пари в финансовата система, след като последните икономически данни разкриха ново забавяне на растежа, съобщава Bloomberg.

От 18 май съотношението на капиталовите резерви ще бъде понижено с 50 базисни пункта, обяви днес централната банка в Пекин. Така капиталовите резерви на най-големите китайски банки ще се свият с 20%.

Днешното решение е знак, че премиерът на страната Уън Дзябао измества фокуса на икономическата си политика към насърчаване на растежа от усилията за овладяване на инфлацията и задържането на цените на недвижимите имоти.

През април китайският износ се оказа в стагнация, докато индустриалното производство нарасна с най-бавния си темп от 2009 г. Новоотпуснатите кредити в юани също бяха на рекордно ниски от началото на годината нива.

„Като цяло това беше очаквано, тъй като растежът все още е слаб, а външните рискове се повишават“, казва Лю Лиган, главен икономист за Китай на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. в Хонконг. „Може да очакваме ново понижение на изискванията в средата на юни“, допълва той.

Според Australia & New Zealand Banking Group Ltd. предприетото през февруари понижение на изискванията за капиталовите резерви вероятно е вляло във финансовата система на страната около 400 млрд. юана (63,4 млрд. долара).

UBS AG оценява тази сума на 350 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте Ricco,Проблемът със сегашната криза е изяснен и има ясно полезно решение прекратява се причина за криза и до 24 часа време кризата ще е отстранена.Важното е да се разбере причината за съвременна стопанска криза ползване на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари финансово управление.Всеки който осъзнава тази причина знае, че основен стимулатор за развитие на криза е количество инвестиционна дейност.Зависимостта е:При наличие на сегашния държавен финансов недъг:1. В съответно стопанство се развиват диспропорции.2. Колкото повече хората се трудят и създават по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Уголемените диспропорции създават трудности и (след достатъчно време) криза.4. Колкото по-големи са диспропорциите толкова по-силна е кризата.5. При инвестиции се реализира добавена стойност, която завишава диспропорции.6. Логично е, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте supertrader,Не разбирам обвиненията Ви.Всички резултати от мои изследвания са публикувани и могат полезно да се ползват.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление (ДФУ) и същото е годно за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.Представеното от мен не е теория или политически тези, а резултати от научни изследвания, т. е. ако Вие направите същите изследвания и Вие ще получите представени от мен резултати, защото истината е само една.Именно заради тази истина е невъзможно някой да обоснове, че публикуваното от мен не е вярно, защото ако той направи тези изследвания ще получи известните Ви резултати.Представяното от мен е вярно и полезно, но навярно проблемът е, че този който е компетентен да ги ползва трябва да признае, че при съответно ДФУ е допускана грешка, която води до стопанска криза.С поздравиИван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Тази икономическата криза не е финансова. Поредно доказателство, че това не е ясно на мнозина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И аз отначало мислех, че Митев само се опитва да си продава книгата, но вече ми се струва, че може да има и по-дълбок замисъл - да провокира публиката да търси нестандартни решения за създалата се ситуация. То верно такива има и то не от вчера. Едно от решенията например е, за суми над определен размер, инвестирането да е задължително. Това наистина би решило всички проблеми защото никой няма да може да си държи парите заключени в трезора (ако са повече) и ще трябва все някъде да ги вложи. Да ама явно още не му е дошло времето за толкова радикални мерки. Но наближава... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Митев и топлата вода е открита от някой много отдавна и не се знае кой. Защо просто не изложиш теорията си публично. Например това решение е неизбежно и определено би помогнало да се преодолее кратковременно свиване на външните пазари на Китай. Проблема е че те се свиват вече дългосрочно и то няма да може да помогне.Аз разбирам претенциите ти за авторство , но я се замисли каква е ползата от тях..ако твоя модел и откритие се възприеме то би следвало да се превърнеш в най популярния българин с 6 цифрени хонорари за разни интервюта по телевизии и медии.Тъй че какво толкова я криеш тази теория , публикувай свободно поне 70% и ще има интерес от книгата ти където е изложена на 100% ..не се излагай да повтаряш като развален грамофон две и половина изречения и на никой не му е ясно аджеба какво представлява този променен модел на ДФУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
След не много време това решение ще се отчита като "причина за развитие на китайска стопанска криза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още