IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Забравете Гърция, най-големият риск за световната икономика е Китай

Прогнози за забавяне на растежа в Китай обявиха днес Китайски държавен институт и анализатори на американската банка Goldman Sachs

14:13 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Забравете Гърция, най-големият риск за световната икономика е Китай

Забравете Гърция, чиято икономика е незначителна, Китай е най-големият риск за световната икономика, заяви Марк Фабер, редактор и издател на доклада Gloom, Boom and Doom, пред CNBC.

“Мисля, че най-големият риск всъщност е Китай, защото ако разгледате Гърция, нейната икономика е незначителна“, каза Фабер. „Да, те дължат пари, но пазарът е наясно, че това е фалит“, добави той.

По думите му Европейската централна банка ще бъде в състояние да подкрепи Гърция и европейските данъкоплатци ще платят тази сметка.

От друга страна, забавянето в Китай, втората по големина икономика в света, ще има голямо отражение върху цените на промишлените суровини, твърди инвеститорът.

„Това ще има огромно влияние върху страни като Бразилия, върху Близкия Изток, Централна Азия, Африка и Австралия в този ред, така че страните от тези региони могат също да изпитат съществено забавяне на растежа“, смята той.

Фабер, който точно предвиди краха на фондовия пазар през 1987 г., а в по-близкото минало прогнозира корекцията на фондовия пазар от август миналата година, изтъкна, че китайската икономика зависи до голяма степен от капиталовите разходи, а те са силно волатилни и имат силен мултипликационен ефект върху икономиката.

Забавяне в Китай би се отразило болезнено върху ръста на световния брутен вътрешен продукт, тъй като в момента е с най-голям единичен принос в световния икономически растеж, обявиха през тази година от Международния валутен фонд. Оттам уточниха, че делът на китайския БВП в световния се очаква да достигне 31% за периода 2010-2013 г. при едва 8% през 80-те години на ХХ век.

Фабер, чието инвестиционно портфолио е концентрирано в Азия, заяви в края на миналата година, че някои сектори от китайската икономика вече са в рецесия.

Данните през тази година обаче сочат, че китайската икономика се забавя, а не пропада. За първото тримесечие страната регистрира най-бавния си ръст от почти 3 години, като брутният вътрешен продукт се разшири с 8,1%.

Част от експертите обаче насочват вниманието към други данни като производството на електроенергия и железопътните превози, откъдето се появяват сигнали, че забавянето в китайската икономика е по-сериозно, отколкото сочат данните за БВП.

Според Фабер докато опасенията за световната икономика натежават върху пазарите, борсовите индекси „много трудно“ биха успели да повторят достигнатите през април върхове.

Той обаче добави, че очаква краткосрочно възстановяване на предишните нива в рамките на 5%. „Ще закрия късите си позиции през следващите 10 дни, тъй като смятам, че пазарът е близо до достигането на междинно дъно, от което ще започне възстановяване“, подчерта инвеститорът.

Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
дрън-дрън -ярини... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Emi1
преди 11 години
Турция е отдавна в криза само че те самите не се осетиха регистрираха 8 процентов ръст на брутния вътрешен продукт измерен на база на Турска лира за сметка на девалуция с 20 процента измерена на база на резервна валута като USD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
При китай икономическото забавяне е контролирано. Това е единствената икономика в света, където държавата има абсолютната власт над пазара и налага популярни и непопулярни мерки! Пазарът може да е съвършен, но пазарните участници в никакъв случай не са рационални. Ето защо в тази страна икономиката е толкова развита - Те усещат, че има балониране в цените на жилищата и именно за това намаляват въздуха в балона, преди той да се е спукал и ще продължат да го правят до устойчиви нива! УНИКАЛНА ДЪРЖАВА! Изкуствено държат Юана нисък, за да бъдат конкурентно способни, няма опасност от инфлация! И пак някой ще излезне и ще каже - да ама народът им е беден. Народът им е беден ама някой друг път, заплатите им в долари по-високи от нашите, а цените - безбожно по-ниски. Вие не можахте да разберете, че когато върхушката е богата и народът е богат. Стандартът на живот е много много висок! Новият икономически модел, който скоро ще владее света! Комунизъм с пазарна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
black_dragon
преди 11 години
Айде форумният *** пак се намеси със спама си.Абе митев, като си толкоз умен, защо не съм чувал да те цитира някой велик ум? Или защо не си спечелил някоя награда? Я ми отговори на един *** въпрос. Водиш ли полов живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Проблемите с Китай може да си останат само предположение. Авторитарното управление на ККП там дава друга перспектива на кризата. Тестът ще е Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте dean.jordanov,Дали се приема като сарказъм или не това е истина.Китайците, също като гърците живеят при запазен наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.При тези условия съществува зависимост между труд и криза: хората колкото повече се трудят колкова по-голяма стопанска криза се развива.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Хаха Митев, този път ми хареса сърказъма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Китайците вървят в посока на обществено развитие С грешката на Джон Лоу, където Гърците ходиха и сега се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още