IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Забравете Гърция, най-големият риск за световната икономика е Китай

Прогнози за забавяне на растежа в Китай обявиха днес Китайски държавен институт и анализатори на американската банка Goldman Sachs

14:13 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Забравете Гърция, най-големият риск за световната икономика е Китай

Междувременно китайски държавен институт прогнозира, че ръстът на БВП на страната ще се забави до 7,5% през второто тримесечие главно заради ограниченията в сектора на недвижимите имоти и проблемите около външното търсене, съобщи Ройтерс.

Прогнозата е на Държавния информационен център, а ако се потвърди, това би бил най-бавният ръст на китайската икономика от първото тримесечие на 2009 г. насам, когато световната икономика се намираше в хватката на финансовата криза.

Прогнозата е в унисон и с целта на китайското правителство за ръст от 7,5% през 2012 г., определена през март. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, са за забавяне на ръста през второто тримесечие до 7,9% при 8,1% през първото.

Очакванията на института за инфлацията са тя да се забави до 3,3% през второто тримесечие, като свиването на производствената инфлация се очаква да бъде с 0,6 процентни пункта. През април инфлацията в страната бе 3,4%.

Също днес икономисти на американската банка Goldman Sachs Group Inc. понижиха прогнозата си за ръста на китайската икономика до 7,9% през настоящото тримесечие на годишна база, съобщи Bloomberg.

Сун Ю и Майкъл Бюкенън се базират на данни, които показват забавяне на икономиката през април. За годината като цяло двамата понижават прогнозата си до ръст от 8,1% при досега очакван ръст от 8,6%.

Те очакват скорошното понижаване на резервите на банките да бъде последвано евентуално от допълнителни стимули като понижаване на основния лихвен процент, допълнително облекчаване на ограниченията на банките за кредитиране и одобряване на инвестиционни проекти.

„Няма съмнение, че нивото на ръст на активността през април е значително под приемливия диапазон за правителството“, твърдят Сун и Бюкенън. „Очевидно е, че в правителството е налице консенсус за допълнително разхлабване на политиката“, добавят те.

Според двамата анализатори централната банка може да понижи основния лихвен процент два пъти през втората половина на годината, всеки път с 0,25 базисни пункта, когато потребителската инфлация се забави до 3% или по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
дрън-дрън -ярини... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Emi1
преди 11 години
Турция е отдавна в криза само че те самите не се осетиха регистрираха 8 процентов ръст на брутния вътрешен продукт измерен на база на Турска лира за сметка на девалуция с 20 процента измерена на база на резервна валута като USD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
При китай икономическото забавяне е контролирано. Това е единствената икономика в света, където държавата има абсолютната власт над пазара и налага популярни и непопулярни мерки! Пазарът може да е съвършен, но пазарните участници в никакъв случай не са рационални. Ето защо в тази страна икономиката е толкова развита - Те усещат, че има балониране в цените на жилищата и именно за това намаляват въздуха в балона, преди той да се е спукал и ще продължат да го правят до устойчиви нива! УНИКАЛНА ДЪРЖАВА! Изкуствено държат Юана нисък, за да бъдат конкурентно способни, няма опасност от инфлация! И пак някой ще излезне и ще каже - да ама народът им е беден. Народът им е беден ама някой друг път, заплатите им в долари по-високи от нашите, а цените - безбожно по-ниски. Вие не можахте да разберете, че когато върхушката е богата и народът е богат. Стандартът на живот е много много висок! Новият икономически модел, който скоро ще владее света! Комунизъм с пазарна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
black_dragon
преди 11 години
Айде форумният *** пак се намеси със спама си.Абе митев, като си толкоз умен, защо не съм чувал да те цитира някой велик ум? Или защо не си спечелил някоя награда? Я ми отговори на един *** въпрос. Водиш ли полов живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Проблемите с Китай може да си останат само предположение. Авторитарното управление на ККП там дава друга перспектива на кризата. Тестът ще е Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте dean.jordanov,Дали се приема като сарказъм или не това е истина.Китайците, също като гърците живеят при запазен наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.При тези условия съществува зависимост между труд и криза: хората колкото повече се трудят колкова по-голяма стопанска криза се развива.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Хаха Митев, този път ми хареса сърказъма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Китайците вървят в посока на обществено развитие С грешката на Джон Лоу, където Гърците ходиха и сега се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още