IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският баланс на Китай върна опасенията за глобалната икономика

Темпът на увеличение на износа се е забавил значително през април, което е поредното доказателство за спад в търсенето като цяло

10:17 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският баланс на Китай върна опасенията за глобалната икономика

Темповете на вноса и износа на Китай са се забавили през април, което отново върна на масата страховете от рязко забавяне на икономиката на страната и призивите за нови монетарни стимули.

През април износът от азиатската държава е нараснал с 4,9 на сто на годишна база, след като месец по-рано темпът на увеличение бе 8,9 на сто. В същото време вносът се е увеличил с едва 0,3 на сто спрямо април 2011 година при положение, че през март ръстът бе 5,3 на сто, пише ВВС.

В резултат на това търговският дефицит на Китай е скочил до 18,4 млрд. долара през април. Месец по-рано той бе близо три пъти по-малък – 5,25 млрд. долара.

Данните за забавяне на вноса и износа дават доста обезпокоителни сигнали, пише Financial Times. Те показват проблеми както с външното, така и с вътрешното търсене. „Това показва, че глобалното търсене все още е доста нестабилно“, коментира Уей Яо, икономист в Societe Generale.

Сигналите от Китай се добавят и към други доказателства за търсенето в глобален план. През миналата седмица поръчките на най-големия търговски панаир в света – Canton Fair, са отчели спад от 2,2 на сто на годишна база.

Износът от Тайван и Южна Корея, два от големите азиатски износители, се е свил съответно с 6,4 и 4,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още