IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващото понижение на лихвите в Китай вещае нови проблеми

След понижението на лихвата сме склонни да предположим, че данните през следващата седмица ще са по-слаби от очакваните, коментира анализатор

11:17 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващото понижение на лихвените проценти в Китай – второто за по-малко от месец – предполага, че втората по-големина икономика в света е в доста по-лоша форма, отколкото изглежда и че правителството в Пекин е започнало да се притеснява за растежа в навечерието на публикуването на серия ключови икономически данни следващата седмица, пише CNBC

С изненадващото понижение на едногодишните лихви по кредитите с 31 базисни пункта до 6% и тези по депозитите с 25 базисни пункта до 3% Пекин дава сигнал, че е приел на сериозно задачата да подкрепи икономиката като понижи цената за кредитирането и насърчи инвестициите в частния сектор, коментират анализатори.

„Избраният момент е доста неочакван, въпреки че предвиждахме още едно понижение на лихвите през третото тримесечие. Решението вероятно вещае по-слаби от очакваното данни за растежа. Това ще разберем следващата седмица“, посочват Цю Хунбин и Сун Дзюнуеи, икономисти на HSBC.

Следващата седмица Китай ще публикува редица икономически индикатори - инфлацията и данните за търговията през юни, както и нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие. Според анализаторите тези данните вероятно ще разкрият, че забавянето на китайската икономика е по-бързо, отколкото би се харесало на правителството в Пекин.

Заложената за 2012 г. цел е китайската икономика да нарасне с 7,5%.

„След понижението на лихвата сме склонни да предположим, че данните през следващата седмица ще са по-слаби от очакваните“, казва Джъуей Джан, главен икономист на Nomura.

„Това е много по-сериозен сигнал отколкото 3-те досегашни понижения на изискванията за резерв на банките. Вчерашното решение предполага, че опасенията са обхванали китайското ръководство на най-високо ниво и че правителството няма намерение да толерира забавянето на растежа“, допълва той.

През второто тримесечие китайската икономика вероятно е нараснала с 7,6% на годишна база – 6-то поредно тримесечие на забавящ се растеж.

Ако китайската икономика продължи да се забавя, определено ще станем свидетели на допълнителни мерки за стимулиране на растежа, казва Джан.

Той очаква през юли централната китайска банка да предприеме поне още едно понижение на изискванията за резерв на банките, вероятно с 50 базисни пункта. За момента изискванията за резерв възлизат на 20%.

Китай понижи изискванията си за резерв към банките 3 пъти от ноември, освобождавайки 1,2 трлн. юана. Последната подобна стъпка беше предприета през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още