IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Китай дискриминира чуждите картови оператори

Само на една местна компания е разрешено да обработва транзакциите в юани, постанови комисия към Световната търговска организация

12:12 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на China UnionPay на каса в търговски център в град Чанджъ, провинция Шанси. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Логото на China UnionPay на каса в търговски център в град Чанджъ, провинция Шанси. Снимка: Архив Ройтерс

Световната търговска организация постанови, че Китай дискриминира чуждестранните доставчици на услуги чрез кредитни и дебитни карти, съобщи ВВС. Комисия в СТО посочи, че Китай запазва монопола върху картите за разплащания в юани, което нарушава нейните правила.

Само на една компания - China UnionPay – е разрешено да обработва транзакциите в местна валута. Това ограничава чужди доставчици като Visa and Mastercard.

Всяка от страните по делото може да обжалва решението в 60-дневен срок. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама подаде жалбата през 2010 г.

Американските компании се опитват да получат по-голям достъп до огромния китайски пазар. Сега те могат да издават карти само в сътрудничество с китайски банки и China UnionPay.

В свое съобщение от Visa посочват, че компанията „се надява това решение да премахне препятствията пред международните компании за разплащания за участие в плащанията на вътрешния пазар в Китай“.

Решението на СТО бе приветствано от американското правителство като „победа“. „Днешната победа подчертава, че справянето с нечестните китайски търговски практики е приоритет за този президент“, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Според Тим Рийф от службата на Американския търговски представител към президента на страната, решението ще осигури около 6 000 работни места, ако остане в сила.

От СТО обаче не са удовлетворили всички искания на САЩ. Комисията на организацията постанови, че China UnionPay има монопол върху картите за разплащания в юани, издадени и използвани в Китай, но не посочва изрично, че компанията е „абсолютен монополен доставчик“ за всички транзакции, извършвани в местна валута.

Освен това Рийф подчерта, че тепърва Китай ще трябва да отстрани дискриминационните елементи от своята система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още