IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще разреши до 30% от заплатите да се изплащат в акции

Служителите в публичните компании ще могат да избират дали да не взимат една трета от парите си в ценни книжа

09:00 | 07.08.12 г.
Китай ще разреши до 30% от заплатите да се изплащат в акции

Китай планира да позволи на служителите в публични дружества да избират дали до 30% от заплатите да им бъдат изплащани в акции на работодателите им, предаде Bloomberg.

Това е поредният опит на китайското правителство да засили инвеститорското доверие в пазара на ценни книжа, пише медията.

Според правилата, въведени през 2006 г., публичните фирми имаха право да плащат с акции единствено на служителите си на високопоставени постове.

Акциите, използвани като заплащане за работниците, трябва да бъдат придобити на вторичния пазар, гласят проектоправила, публикувани на сайта на китайската Комисия за регулиране на ценните книжа.

Служителите, които са получили акции, ще трябва да ги задържат за период от поне 36 месеца, предвижда още проектът.

Освен това на служителите могат да бъдат изплащани не повече от 10% от общите акции на публичното дружество.

Програмите за възнаграждение в акции трябва да бъдат управлявани от трети страни, като например тръстове, клонове за управление на активи на застрахователни дружества, фирми за търговия с ценни книжа и компании за управление на фондове.

Според Фани Чън, анализатор от Haitong Internatinal Research в Хонконг, "намерението на регулатора да стабилизира китайския фондов пазар ще засили инвеститорското доверие в дългосрочен план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още