IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Договорът за отбрана с Япония важи и за оспорваните от Китай острови

Заместник държавният секретар на САЩ призова двете страни да решат териториалния спор по мирен път

21:41 | 21.09.12 г.
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	В знак на протест художник рисува спорните острови върху тялото на модел. Нандзин, Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В знак на протест художник рисува спорните острови върху тялото на модел. Нандзин, Китай. Снимка: Ройтерс

Островите, породили напрежение между Япония и Китай през последните седмици, попадат в мандата на споразумението за отбрана между САЩ и Япония, заяви заместник държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл, цитиран от Bloomberg.

Американският дипломат призова двете страни да решат териториалния спор по мирен път.

Той подчерта, че островите попадат в мандата на договора, с който САЩ гарантират сигурността на Япония, ако страната стане обект на агресия.

САЩ не заемат страна в спора за суверенитета на островите, известни ката Дяою в Китай и Сенкаку в Япония, посочва Кембъл.

Неговият коментар повтаря позицията на държавния секретар Хилари Клинтън, която през 2010 г. заяви, че островите попадат под мандата на американските договорености с японското правителство.

Решението на Токио да купи островите от частен японски инвеститор предизвика масови протести и атаки срещу японски бизнеси в Китай.

На среща с американския си колега Леон Панета по-рано тази седмица китайският министър на отбраната Лян Гуанлие заяви, че неговото правителство си запазва правото да предприеме всички необходими мерки в случай, че дипломатическата криза се задълбочи.

„Много ясно сме заявили, че искаме спорът между Япония и Китай да бъде решен по мирен начин“, коментира Кембъл.

Китай твърди, че е притежавал островите от векове, докато Япония настоява, че е поела администрацията им през 1895 г., след края на Втората световна война ги е загубила, но през 1972 г. са й били върнати от САЩ.

Диспутът предизика демонстрации в цял Китай. След като първоначално останаха затворени, вчера много японски магазини в Китай отново отвориха врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още