fallback

Китайски заместник-министър: Рисковете за финансовата система нарастват

Основни източници на напрежение са пазарът на недвижими имоти и дълговете на местните управи, уточнява в свои бележки Ли Юн

19:22 | 26.12.12 г. 2

Ли Юн. Снимка: Архив Ройтерс

Рисковете за финансовата система на Китай нарастват, основно откъм сектора на имотите и дълговете на местните управи, посочва заместник-министърът на финансите на страната Ли Юн в свои бележки, публикувани на официалния уебсайт на министерството и цитирани от MarketWatch.

Рисковете се увеличават, тъй като местните управи разчитат на краткосрочно финансиране за дългосрочни проекти, отбелязва Ли, без да разкрива подробно опасенията си.

От почти 3 години Китай се опитва да постави под контрол цените на имотите чрез ограничаване на покупките на жилища и свиване на финансирането за строителните компании. Представители на правителството многократно са заявявали, че ограниченията върху покупките на жилища ще се запазят, макар до известна степен да смекчиха изразните средства относно високите цени на имотите.

Анализатори предупреждават за потенциални проблеми от финансовите дружества на местните управи, които често се използват за финансиране на покупки на недвижими имоти и на инфраструктурни проекти. Ограниченията върху покупките на недвижими имоти са възприемани като свиване на възможностите за част от финансовите дружества да изплащат задълженията си.

Ли изтъква също, че бързото нарастване на кредитите в китайската банкова система през последните години създава нови рискове. Представители на регулаторни органи за банковия сектор обаче са склонни да омаловажават като цяло риска за банковата система, твърдейки, че повечето банки запазват необслужваните си кредити на ниски нива и са заделили съответните резерви срещу потенциални загуби.

Според Ли е трудно да се постигне обрат спрямо забавянето на втората по големина икономика в света въпреки положителните сигнали напоследък, че тя се стабилизира и възстановява доскорошните нива на растеж. Той посочва също, че в дългосрочен план тенденцията към по-бавен икономически растеж ще бъде трудно обратима предвид на слабото вътрешно търсене.

Министърът не дава прогноза за икономическия ръст. От MarketWatch припомнят ,че през третото тримесечие китайската икономика се разшири с най-бавното си темпо от първите 3 месеца на 2009 г. - 7,4%, като се очаква през настоящото ръстът да се ускори, надхвърляйки целта на китайското правителство от 7,5% за годината.

По думите на Ли обаче по-бавният икономически растеж поставя под напрежение бюджета на правителството, като вследствие на по-бавното нарастване на фискалните приходи и увеличаващите се разходи се появяват „противоречия“, без обаче да излага допълнителни подробности в подкрепа на тази своя позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още