IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай пуснаха в експлоатация най-дългата високоскоростна ЖП линия в света

Свързваща столицата Пекин с Гуанджоу, административен център на провинция Гуандун, тя съкращава времето за пътуване до 8 часа от досега необходимите 22 часа

22:39 | 26.12.12 г. 4
<p>
	Влаковете, които ще се движат по новия маршрут. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Влаковете, които ще се движат по новия маршрут. Снимка: Ройтерс

В Китай бе пусната в експлоатация най-дългата в света високоскоростна железопътна линия, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тази сутрин първият влак с пътници полетя по новата линия, свързваща столицата на страната Пекин с Гуанджоу, административен център на провинция Гуандун.

Линията е с дължина от близо 2 300 километра, а скоростта на движение на влаковете по нея ще достига около 300 километра в час. Тя ще съкрати времето за придвижване между двата града до 8 часа от настоящите 22, като по пътя си ще спира на 35 гари.

С пускането ѝ в експлоатация бе отбелязан рожденият ден на покойния китайски лидер Мао Дзедун – 26 декември.

През последните няколко години властите в страната влагат огромни средства в разширяването на железопътната мрежа, особено в изграждане на високоскоростни линии.

Според утвърдения от китайския държавен съвет план до 2015 г. трябва да бъде завършено строителството на 4 линии, които ще положат основата на мрежата от високоскоростен железопътен транспорт. 2 от тях ще пресичат страната от изток на запад, а другите 2 – от север на юг.

Дотогава общата дължина на високоскоростните железопътни линии в Китай трябва да достигне 18 000 километра. С откриването на линията от Пекин до Гуанджоу дължината им в момента достига 9 300 километра, осигурявайки на страната първото място по този показател в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Може да командироваме Бойко да им реже лентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още