IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 препоръчва развиване на фондовите пазари в местни валути

Не е постигнато решение за разработването на средносрочните целеви ориентири за нивото на бюджетните дефицити и държавните дългове

11:38 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският министър на финансите Антон Силуанов (в центъра) сред част от колегите си след заседанието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският министър на финансите Антон Силуанов (в центъра) сред част от колегите си след заседанието. Снимка: Ройтерс

Според решенията, взети от лидерите на Г-20 в Сеул през 2010 г., в рамките на реформата на МВФ и преразглеждането на квотите през 2012 г. трябваше да бъде съставена формула за определяне на квотите, а през 2013 г. да бъдат определени и самите квоти за редица страни, чиято икономика се е разширила през последните години. Путин подчерта, че тези решения трябва да бъдат изпълнени.

В комюникето министрите на финансите и представителите на централните банки обещават да удвоят усилията си, насочени към изпълнението на споразумението за формулата за квотите и приключване на преразглеждането им до януари 2014 г., както бе решено на срещата в Сеул.

„Отдаваме голямо значение на запазването на продължаващия напредък в постигането на целите, включително на реализирането на ключовите задачи до срещата на високо равнище в Санкт Петербург, както и за предстоящите през октомври 2013 г. среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 и заседание на Международната валутно-финансова комисия“, се отбелязва в документа.

В него се изтъква също, че темпото на ръст на световната икономика остава твърде слабо, като се запазват значителни рискове. „Благодарение  на важните политически мерки в Европа, САЩ и Япония и на устойчивостта на китайската икономика основните рискове за световната икономика намаляха, а условията на финансовите пазари се подобриха, макар че се запазват значителни рискове, темпото на ръст на световната икономика все още остава прекалено слабо, а нивото на безработица в много държави е неприемливо високо“, посочват министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Те призовават да бъдат положени усилия за укрепването на икономическия и валутния съюз на държавите от еврозоната. „Обединяваме се зад мнението, че слабата икономическа активност в световен план е свързана с неяснотите в областта на икономическата политика, понижаването на нивото на кредитирането от страна на частния сектор, сдържането на икономическия растеж заради повишаването на данъците и влошаването на дейността на кредитните посредници, както и непълното възстановяване на световния баланс на търсенето и предлагането“, се уточнява в комюникето.

„При тези обстоятелства се изисква прилагане на последователни усилия за укрепване на икономическия и валутния съюз в еврозоната, отстраняване на неяснотите, свързани с фискалното положение в САЩ и Япония, и увеличаване на вътрешните източници на търсене в държавите с излишък по текущата сметка, вземайки под внимание специфичните условия на големите производители на стоки“, се добавя там.

Министрите на финансите и представителите на централните банки на страните от Г-20 призоваха и за по-бързото влизане в сила на споразумението Базел III, а банките за развитие – да не ограничават дейността си с кредитиране на бизнеса, а директно да се включат с дял в определени компании и да участват непосредствено в развитието им.

Силуанов отбеляза също, че в момента институционалните инвеститори влагат средствата си основно в държавни облигации, без да кредитират реалната икономика, и посочи, че е постигнато споразумение да се работи за създаването на условия тези инвеститори да бъдат заинтересовани да кредитират например развитието на инфраструктурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още