fallback

Търговският излишък на Китай се оказа по-голям от очакваното

Анализатори обаче поставят под съмнение външнотърговските данни, като очакват по-ясна картина през следващите месеци

11:10 | 08.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на Китай през април се е увеличил с 14,7% на годишна база след повишение от 10% през март. Вносът през април пък е нараснал с 16,8% спрямо 14,1% през март, съобщава ВВС.

Търговският излишък на страната през миналия месец се оказа по-голям от очакваното, като е в размер на 18,2 млрд. долара, след като през март бе отчетен изненадващ дефицит от 884 млн. долара.

В последните месеци данните за китайския износ регистрират постепенно подобрение, за разлика от експорта на други азиатски страни, като Южна Корея и Тайван, чиито износ се свива на фона на спадналото глобално търсене. “Не съм съвсем убеден, че данните отразявят реалността“, коментира обаче Джъуей Джан, икономист на Nomura в Хонконг.

Анализатори подозират, че някои китайски износители може би преувеличават размера на бизнеса си, за да избегнат ограниченията върху входящите в страната капиталови потоци.

В неделя китайската служба за валутен контрол заяви, че ще увеличи надзора върху експортните фактури и ще наложи по-строги санкции на нарушителите.

„Валутният регулатор наскоро въведе нови правила, целящи да предотвратят приток на капитали маскиран като търговски плащания. Гледам подозрително на външнотърговските данни“, казва Джан от Nomura.

Икономическият растеж на Китай през първото тримесечие на годината се понижи до 7,7% от 7,9% през последното на миналата. Освен това има съмнения, че данните за първото тримесечие са надценени заради надутите фактури на износителите.

Според анализатори данните за следващите няколко месеца ще дадат по-точна картина за търговския растеж на страната и за икономиката като цяло.

„С по-строгия контрол върху входящите капитали, мисля че данните за износа през следващите месеци ще отразяват по-точно реалното външно търсене“, коментира Шен Лан, икономист на Standard Chartered в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още