IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов проблем с проблемния Dreamliner на Boeing

Самолет на Japan Airlines е бил „заземен“ заради проблеми със сензорите вследствие на неточно изпълнен ремонт

09:32 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов проблем с проблемния Dreamliner на Boeing

Boeing 787 се превръща в истински кошмар за американския самолетен концерн. След като японските авиокомпании All Nippon Airways и Japan Airlines отново започнаха в събота редовната експлоатация, още в неделя един от самолетите отпадна от движение.

Както съобщава японската агенция Kyodo, причината за аварията е неработещ правилно сензор за налягане. Japan Airlines е решила да замени 787 Dreamliner с по-стара машина 767. Засегнатият полет от Пекин до Токио е стартирал с час закъснение. 

Според материала на Kyodo Japan Airlines предполага, че неточно изпълнен ремонт на системите за батериите от страна на Boeing е причина за проблема. Така по невнимание техниците са направили две малки дупки в метална обвивка, която обхваща акумулатора от съображения за сигурност. Това е накарало вградения сензор да показва различно налягане както вътре, така и извън обшивката. Дупките служат за циркулация на въздушния поток и трябва да предотвратяват прегряването на батерията.

Японските компании са сред основните клиенти на Dreamliner. В продължение на месеци те трябваше да се откажат от новите самолети след средата на януари, след като бе наложено вето за използването им. Причината бе пожар и тлеещ огън в акумулаторите на два джета. Тогава Boeing реши да ревизира проектирането на акумулаторните системи и предприе реконструкция на огнеупорния метален корпус. Dreamliner е съставен от леки композитни материали и по този начин консумира сравнително малко количество гориво, заради което е предпочитан и за полети на дълги разстояния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още