IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да предаде необходими за одит документи на регулатори в САЩ

От Ройтерс тълкуват действията като втори пробив в продължаващите вече над две години спорове по счетоводни скандали

15:17 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай е готов да предаде необходими за одит документи на регулатори в САЩ

Китайски надзорен орган за пазара на ценни книжа заяви, че е готов да предаде документи, необходими за извършването на одит на китайска компания, която се търгува на борсите в САЩ, на американските регулаторни органи, съобщи Ройтерс.

Агенцията отчита факта като втори пробив в продължаващи 2 години спорове по счетоводни скандали. През май Китай се съгласи да предаде документи на Надзорния борд за счетоводството на публичните компании (Public Company Accounting Oversight Board – PCAOB) при определени условия, но това не се случи.

Американската Комисия за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC) се мъчеше да получи документите от Китай, за да разследва възможни счетоводни измами в десетки китайски компании, листнати на борсите в САЩ. От години Китай се съпротивляваше на предоставянето на данните заради държавни тайни и опасения за сигурността.

Китайската регулаторна комисия за ценните книжа (China Securities Regulatory Commission – CSRC) вече е готова да предаде документите на SEC и PCAOB, заяви неин говорител, потвърждавайки съобщения в China Securities Journal и Shanghai Securities News. Той не посочи компанията, чиито документи предава, както и кога ще се случи това.

Жестът показва желанието на Китай да подобри трансграничното сътрудничество между регулаторните органи на страната и САЩ в момент, когато се провеждат двустранни икономически преговори на високо ниво във Вашингтон, смята Ройтерс. Той ще помогне и за възстановяване на доверието в търгуваните на борсите в САЩ китайски компании и ще улесни достъпа на базираните в Китай фирми до американските капиталови пазари.

„Ако SEC и CSRC наистина си сътрудничат в това отношение и са открили начин да преодолеят безизходното положение около китайските одитни документи, капиталовите пазари ще бъдат по-безопасни за инвеститорите и може да е започнала нова епоха в трансграничното зачитане между водещите икономики в света“, заяви Уилям Макгъвърн, партньор в правната кантора Kobre & Kim в Хонконг.

Задънената улица, до която бяха стигнали американските и китайските власти по отношение на счетоводните правила, бе довела до призиви от страна на международните одиторски компании и големи бизнес организация за разрешаване на проблема.

Предоставянето на достъп до документите на SEC ще позволи много по-широко разследване на счетоводните измами, тъй като PCAOB отговаря само за одиторските фирми, а не за проверяваните от тях компании.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още