IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да предаде необходими за одит документи на регулатори в САЩ

От Ройтерс тълкуват действията като втори пробив в продължаващите вече над две години спорове по счетоводни скандали

15:17 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай е готов да предаде необходими за одит документи на регулатори в САЩ

Американските капиталови пазари се оказаха на практика затворени за базираните в Китай компании, след като инвеститори загубиха милиарди долари заради евентуални счетоводни измами в Китай от 2010 г. досега. Компаниите бяха извадени от борсовите списъци в САЩ, като новите първични публични предлагания намаляха рязко.

Говорител на  CSRC призова чуждестранните регулаторни органи да накажат злонамерените продавачи „на късо“ и да защитят интересите на листваните в чужбина китайски компании и техните акционери.

Най-големите международни одиторски компании, занимавали се с проверката на финансовото състояние на китайските компании, също влязоха в центъра на вниманието. През декември SEC обвини китайските филиали на Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers, BDO и Ernst & Young в нарушаване на правилата по отношение на ценните книжа заради отказа им да предоставят документи.

От фирмите обаче отговориха, че подлежат на съдебно преследване при нарушаване на закона за държавните тайни, ако предадат документите. Процесът по случая започна в понеделник, като остава неясно как ще му се отрази съобщението за предаването на документите.

От SEC не са отговорили на запитвания на Ройтерс за коментар по въпроса.

„Моментът е много интересен“, заяви Брайън Бърк, адвокат в Shearman & Sterling в Хонконг. „Сега от едната страна на глобуса има очевидно затопляне на много обтегнатите до момента отношения, а все още САЩ и SEC поддържат пълна пара спрямо одиторските компании без отстъпки“, обясни той.

От SEC се опитват да отменят правото на одиторските компании да практикуват дейността си – санкция, която на практика би принудила листнатите на борсите в САЩ техни клиенти да се откажат от търгуване на книжата им там.

Според говорителя на CSRC след предаването на документите на американските регулаторни органи няма да има правна основа за завеждане на дело срещу счетоводните компании.

Очаква се въпросът да бъде обсъден и на започващите днес американско-китайски преговори във Вашингтон. Един от ключовите неразрешени проблеми е американският достъп до инспекция на одиторски компании в Китай.

От PCAOB държат да разберат как одиторските компании правят проверка на книжата на базираните в Китай компании. Китайското правителство обаче досега не допускаше инспекции на PCAOB в Китай, позовавайки се на проблеми със сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още