IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика продължава да буксува

Икономическият растеж се е забавил до 7,5% през второто тримесечие

08:54 | 15.07.13 г. 1
Китайската икономика продължава да буксува

Икономиката на Китай е забавила годишния си растеж до 7,5% през второто тримесечие на годината заради слабото външно търсене, предаде Ройтерс. Растежът през първите три месеца на годината беше 7,7%, припомня агенцията.

Статистическото бюро на Китай съобщи, че икономическият растеж през първото полугодие е останал стабилен (7,6%), както и че “индикаторите са в разумен диапазон”.

Данните показват още, че през юни промишленото производство е нараснало по-слабо от очакваното и спрямо миналата година, но продажбите на дребно леко са се увеличили.

Статистиката показва, че икономическият растеж на Китай се забавя през девет от последните десет тримесечия, отбелязват от информационната агенция. Целта на правителството в Пекин е брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне със 7,5% през годината – впечатляващо в сравнение със световния растеж, но най-бавен темп за Китай в последните 23 години.

Заради серията от слаби данни, които излязоха от Китай през последните седмици, анализаторите занижиха очакванията си за икономическия растеж на страната през годината. Прогнозите се движат в диапазона 7 – 7,5%.

През миналата седмица данните на китайските митници показаха, че износът се е свил с 3,1% през юни, докато очакванията бяха за ръст от 4%. Вносът е регистрирал спад от 0,7%, докато очакванията бяха за повишение от 8 на сто. Митническата администрация допълни, че перспективите за периода юли-септември са мрачни.

Инфлацията през юни освен това нарасна повече от очакваното до 2,7%, но е под целта на Пекин от 3,5%.

Основната тревога на китайските лидери е забавянето на икономиката да не доведе до висока безработица, която да предизвика социално напрежение. Досега данните показват обаче, че заетостта в страната остава стабилна като цяло.

Друг проблем за Пекин са и натрупаните дългове на местните власти.

Засега политическите лидери на Китай показваха минимална загриженост за забавянето на икономиката и устояха на призивите на местните власти и анализаторите за предприемане на стимули за растежа, пише FT. Миналата седмица премиерът Ли Къцян дори коментира, че икономическият растеж е в съответствие с очакванията.

Анализатори обаче очакват ръстът на БВП да е още по-слаб през второто полугодие заради продължаващото забавяне на промишленото производство (ръст от 8,9% през юни спрямо 9,3% през май), инвестициите, износа и вноса.

Все пак тримесечните данни предполагат известна стабилизация. Ръстът в периода април-юни на тримесечна база е 1,7% спрямо 1,6% през първите три месеца на годината, а продажбите на дребно са нараснали с 13,3% през юни на годишна база спрямо 12,8% през май, въпреки че за полугодието като цяло са забавили темповете на повишение.

В изявление, публикувано заедно с данните, от китайската статистика посочват, че “икономиката като цяло е останала стабилна през първото полугодие, въпреки сложните икономически условия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
"Китайската икономика продължава да буксуваИкономическият растеж се е забавил до 7,5% през второто тримесечие"Ако това 7,5% е буксуване, САЩ са туберкулозно болни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още